Kieswijzers: humor en ernst
Over drie weken gaat Nederland naar de stembus. Niet iedereen vindt het makkelijk om te bepalen op welke partij hij of zij gaat stemmen. Om de zwevende kiezer op weg te helpen zijn er daarom de laatste weken weer tal van kieswijzers verschenen.
Er zijn kieswijzers in alle soorten en maten: serieuze, grappige, thematische, levensbeschouwelijke, leeftijdsgerichte en doelgroepgerichte kieswijzers.
Serieus
De bekendste en grootste zijn StemWijzer en Kieskompas. StemWijzer (4 miljoen bezoekers) en Kieskompas (3 miljoen bezoekers) testen de politieke voorkeur aan de hand van 30 stellingen. Ook de Kieswijzer werkt op dezelfde manier, maar met 25 stellingen in plaats van 30. Hierbij kan de kiezer ook aangeven welke kwesties extra zwaar moeten meewegen.
Van de makers van StemWijzer is ook de Stemmentracker. Die vergelijkt de standpunten van de kiezer met het feitelijk stemgedrag van de partijen die de afgelopen regeringsperiode in de Tweede Kamer zaten.
Op Wiekiesjij? kan de zwevende kiezer door middel van een paar vragen de kandidaten leren kennen. Op Partijenwijzer.nl bepaalt de kiezer hoe de ideale samenleving eruit ziet en welke politieke partij daarbij hoort.
Grappig
Ook humor wordt niet geschuwd. Speldwijzer claimt speciaal te zijn ontwikkeld in samenwerking met horoscoopmakers Shanya en M'belldodogu, de Bilderberggroep en Europese weigerambtenaren, na een wekenlange retraite in een Drentse sauna. De antwoorden op de vijftien stellingen zijn volstrekt onzinnig en vaak erg grappig.
Met de Stomwijzer, met aangescherpt Stommiteitsalgoritme en een nieuwe 'Meh'-knop, kan volgens de makers iedereen die geen snars verstand heeft van politiek ook met vertrouwen naar de stembus. Na het invullen van alle vragen wordt met behulp van 'appels en peren vergelijken en een beetje natte vingerwerk' een stemadvies gegeven. Gelukkig worden de makers niet boos als u hun stemadvies in de wind slaat, schrijven ze in een disclaimer.
Een andere humoristische kieshulp is Koppensneller. Recent wetenschappelijk onderzoek zou hebben aangetoond dat het voldoende is om het uiterlijk van de kandidaten te beoordelen om tot een stemadvies te komen. De bezoeker van de site krijgt een serie van steeds 2 foto's te zien, waaruit er 1 moet worden gekozen. Na 20 seconden is het stemadvies klaar.
Thema's
Een nieuwe trend is de thematische kieswijzer. De Groene Kieswijzer test de politieke voorkeur aan de hand van vijftien groene stellingen. Ook is er de Cannabis kieswijzer voor mensen 'die hun stem niet in rook willen laten opgaan'.
Jongeren kunnen terecht bij 3FM Serious Politics 2012. Vanaf maandag 3 september vraagt 3FM met Serious Politics speciaal aandacht voor politieke issues die voor jongeren belangrijk zijn. Dan komt er ook een partijwijzer die jongeren kan helpen "een gefundeerde politieke keuze te maken". Voor politiek geïnteresseerde kinderen (zonder stemrecht) is er de Kinderstemwijzer.
Lobbyisten hebben de stemwijzer ook ontdekt. Op de Digitale Vrijheidswijzer worden partijprogramma's beoordeeld op de elf programmapunten over privacy en internet die zijn opgenomen in het Manifest voor Internetvrijheid (.pdf).
Doelgroepen
ZZP'ers hebben hun eigen kieswijzer: Freelas.net. Twaalf politieke partijen geven op deze site hun mening over vijf belangrijke ZZP-onderwerpen.
Nieuw dit jaar is de Kieswijzer voor de expat met de naam 'Nederlander Blijven'. Nooit eerder was er een stemwijzer specifiek voor Nederlanders in het buitenland. Centraal staan de standpunten van de verschillende partijen over een dubbele nationaliteit voor expats.
De RKK komt met een levensbeschouwelijke kieswijzer. Deze wijzer bevat stellingen over kwesties als IVF, de abortustermijn en de zondagsrust, en vergelijkt de standpunten van acht partijen.
Abortus is ook een thema in de Stemwijzer seksualiteit van RutgersWPF en de GGD. Hoe partijen denken over zaken als anticonceptie, seksuele voorlichting en homo-acceptatie staat in deze wijzer centraal.
Meerdere partijen
Ten slotte is er de Stembreker voor mensen die niet op 1 partij willen stemmen, maar hun stem over meerdere partijen willen verdelen. Al deze 'deelstemmen' worden bij elkaar opgeteld en verdeeld over de personen die meedoen. Die krijgen dan een stemadvies per sms.