CPB: begrotingstekort 2,7 procent
Het Centraal Planbureau denkt dat het begrotingstekort volgend jaar op 2,7 procent, ofwel 17 miljard euro uitkomt. De Nederlandse economie trekt in 2013 iets aan.
Het CPB hield in juni nog rekening met een begrotingstekort van 2,9 procent, maar dat is in de Macro Economische Verkenning dus naar beneden bijgesteld. De oorzaken zijn onder meer dat er meer inkomsten zijn door de premies in de zorg. Hiertegenover staan lagere gasbaten door de lagere olieprijs.
Onder de 3 procent
In het voorjaar bereikten vijf partijen overeenstemming over een pakket aan maatregelen om het begrotingstekort volgend jaar onder de 3 procent te houden.
Het Planbureau voorziet voor volgend jaar een bescheiden groei van 0,75 procent. Vorig jaar kromp de economie nog een half procent. Het CPB denkt dat de werkloosheid volgend jaar oploopt naar 515.000 mensen.
Het Planbureau benadrukt dat het nog om conceptcijfers gaat. De definitieve Macro Economische Verkenning wordt bekend op Prinsjesdag.
Positief
Minister De Jager benadrukt dat de jongste prognose van het begrotingstekort net iets gunstiger is dan de vorige. "Dat is positief, want het geeft consumenten en bedrijven het vertrouwen dat de overheid in staat is het tekort voldoende terug te brengen."
De Jager voegt er aan toe dat we nog steeds in onzekere tijden verkeren en dat er nog altijd een tekort is van 17 miljard. "We moeten blijven streven naar het op orde brengen van onze overheidsfinanciën en het versterken van de economie, zodat belangrijke voorzieningen zoals zorg, onderwijs en infrastructuur ook in de toekomst betaalbaar blijven," zegt de minister.