ABP vreest forse daling pensioenen
Voor bijna drie miljoen ambtenaren dreigt de komende jaren een forse korting van de pensioenen. In een interne notitie van 8 augustus van pensioenfonds ABP staat dat als er niets verandert de pensioenen de komende twee jaar misschien met 15 procent moeten worden verlaagd.
ABP had al aangekondigd dat de pensioenen volgend jaar mogelijk met 0,5 procent omlaag gaan. Maar die korting is met de huidige stand niet voldoende: "Voor ABP kunnen deze kortingen (in 2013 en 2014) oplopen tot zo'n 10 à 15 procent."
Gepensioneerden zullen deze korting direct merken. Bij een gemiddeld pensioen kan de korting oplopen van enkele euro's per maand tot meer dan honderd euro bij een korting van vijftien procent. Werknemers bouwen daarnaast minder pensioen op.
Lage rente
Het ABP beheert zo'n 260 miljard euro. Die enorme pot met geld is volgens de huidige rekenmethode niet voldoende om alle pensioenen in te toekomst ook te garanderen. De Nederlandse pensioenfondsen hebben vooral last van de lage rente. "Sinds het uitbreken van de crisis eind 2007 is de risicovrije rente gedaald van vijf naar twee procent." Met die rente wordt berekend hoe groot de reserves van de fondsen zouden moeten zijn.
De interne notitie bevat een pleidooi voor het aanpassen van de rekenmethode. Het is volgens de notitie onverstandig om op basis van deze methode te korten.
Aanpassingen
Het ministerie van Sociale Zaken is bereid om de berekening aan te passen, maar waarschuwt ook dat deze aanpassingen voor veel fondsen niet voldoende zal zijn om kortingen te voorkomen. De definitieve voorstellen komen volgende maand. In Zweden, Denemarken en enkele andere landen is de rekenmethode al aangepast.
ABP vreest dat onder de huidige omstandigheden de premie fors omhoog moet. "De premies zouden bij 17 grote fondsen gemiddeld circa 28,5 procent omhoog gaan." En dat heeft grote gevolgen voor de Nederlandse economie. "Dit heeft forse effecten en zou leiden tot een verdere aantasting van de werkgelegenheid en de economische groei." Nu ook het grootste fonds van Nederland drastisch moet ingrijpen zal de economie met iets meer dan 1 procent krimpen. De werkgelegenheid daalt met bijna twee procent en omdat de overheid als werkgever ook meer premie moet betalen zullen de overheidsuitgaven met 1,4 procent stijgen.