NOS NieuwsAangepast

Marine entert gekaapt schip in Golf

De Nederlandse marine heeft in de Golf van Aden een gekaapt schip bevrijd. Bij die actie werden zes piraten gearresteerd.

Vorige week woensdag meldden de autoriteiten in Puntland dat er mogelijk een Arabisch vrachtzeilschip was overvallen door piraten. Een fregat van de NAVO vond dat schip twee dagen later leeg terug.

De piraten waren overgestapt op een ander schip, de Bourhan Nour. Dat schip werd opgemerkt door het Duitse fregat Sachsen.

Onder commando van het Nederlandse schip de Rotterdam werd de Bourhan Nour gisteravond in de val gelokt. Het werd voor de kust van Somalië opgewacht. Nederlandse militairen enterden het.

Gevangengenomen

Volgens kapitein Hulsker van de Rotterdam was het schip binnen 20 minuten in handen van de Nederlanders. "Na twee waarschuwingsschoten gaven de piraten zich over. We hebben de bemanning bevrijd en de zes kapers gevangengenomen."

De bemanning van het gekaapte schip maakt het goed. Het is nog niet duidelijk of de Somalische piraten in Nederland worden berecht.

Ramadan

Volgens het ministerie van Defensie is het ongebruikelijk dat piraten in deze tijd van het jaar toeslaan. Ze houden zich doorgaans stil vanwege de ramadan en de moessonregens.

De Rotterdam is het vlaggenschip van "Operation Ocean Shield", de anti-piraterijmissie van de NAVO in de Golf van Aden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl