NOS NieuwsAangepast

Olympische kampioenen geridderd

De sporters die op de Olympische Spelen voor Nederland een gouden medaille hebben gewonnen, zijn tijdens een huldiging in Den Haag geridderd. Windsurfer Dorian van Rijsselberghe, turner Epke Zonderland en Maartje Paumen en Max Caldas van de hockeyvrouwenploeg werden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Marianne Vos en Ranomi Kromowidjojo, die vier jaar geleden ook al een gouden medaille wonnen in Peking, konden geen koninklijke onderscheiding meer krijgen. Zij kregen uit handen van minister Schippers een beeldje. De rest van het gouden hockeyteam krijgt ook een lintje, maar dat gebeurt later in de eigen woonplaats.

Opluchting

Aan het begin van de bijeenkomst in de Ridderzaal werden de sporters toegesproken door premier Rutte. De premier feliciteerde de sporters met hun prestaties. Ook refereerde Rutte aan het teleurstellende begin van de sportzomer met het EK en de Tour de France. Volgens hem zorgde de eerste gouden medaille van Marianne Vos voor opluchting in heel Nederland.

'Prachtige beloning'

Zwemcoach Jacco Verhaeren kreeg van een van de sponsors van NOC*NSF de prijs voor de beste coach van de Olympische Spelen. Hij werd ook onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Verhaeren zei dat hij absoluut niet had zien aankomen dat er voor hem ook een onderscheiding zou zijn. "Je wordt coach omdat je sporters wilt helpen en niet om een medaille te halen. Maar dit is een prachtige beloning. Ik word er een beetje stil van."

Epke Zonderland was in tranen bij de uitreiking van zijn lintje: "Je bent erop voorbereid, maar als je zelf op dat podium staat komt het besef pas. Dan komen de emoties er ineens uit."

Lied

De 13-jarige dj Erik Arbores had speciaal voor de huldiging een lied gemaakt. Hij kreeg alle sporters aan het dansen.

De medaillewinnaars werden na afloop op het Binnenhof opgevangen door honderden fans. Later deze week worden de meeste medaillewinnaars nog gehuldigd in hun woonplaats.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl