Hendriks: "Dik tevreden over OS"
Chef de mission Maurits Hendriks is dik tevreden met de resultaten van de Nederlandse olympische ploeg in Londen.
Op een persconferentie in het Holland House zei hij dat de doelstellingen ruim gehaald zijn. Hendriks wilde zestien plus één medaille - een verbetering van de Spelen van 2008 in Peking. Met twintig medailles is aan die wens voldaan.
"We zijn heel tevreden met de prestaties", zei Hendriks. "Er zijn prachtige resultaten geweest, maar ook grote teleurstellingen." Hendriks doelde daarmee onder meer op de vijfde plaats voor judoka Dex Elmont, die als medaillekandidaat werd gezien.
Sportmoment van het jaar
De prestatie van Marianne Vos, die goud won in de olympische wielerwedstrijd, noemt Hendriks "episch". Met twee gouden en een zilveren medaille werd zwemster Ranomi Kromowidjojo extra geroemd.
Het goud van turner Epke Zonderland op de rekstok vindt de chef de mission "wellicht wel het sportmoment van het jaar. Zoals diegenen van jullie die erbij waren dat ook hebben gevoeld", zei hij. "Ik geef het toe: ik heb het daar ook niet droog gehouden."
Volgens Hendriks is het knap dat er met een kleinere groep atleten weer beter gepresteerd is dan bij de vorige Zomerspelen. Over de organisatie van de Spelen in Londen was Hendriks kort. Die was volgens hem "uitstekend en transparant".
Lessen voor toekomst
"Durf te blijven kiezen", vervolgde Hendriks. "Durf te beslissen wie wel en wie niet. Dat beleid hebben we twee jaar geleden ingezet en daar moeten we echt mee door. De strijd in de toptien was hier bij alle disciplines zo hard; we moeten scherp blijven."
"Op technologisch niveau waren we de meeste landen ver vooruit. We hadden overal coaches met i-Pads die live met alle beelden konden meekijken. Daar hebben we weinig landen voor moeten laten gaan. Maar we moeten veel nadrukkelijker kijken naar de internationale ontwikkelingen en trends. Bij de Japanners is dat al jaren gebruikelijk. Die hebben zogenaamde 'intelligence-teams' die daar speciaal op letten. Daar kunnen we van leren."
Japan eindigt net boven Nederland in het medailleklassement.
"Hier in Londen hebben we gezien dat het moeilijk is om alle sporters zestien dagen lang diezelfde prestatie-omgeving te bieden. In het olympisch dorp zagen we in week twee bij veel andere landen de discipline verdwijnen. Veel familie op bezoek, sporters die hun teamkleding niet meer droegen, geluidsoverlast. Dat moet in Rio een focus worden. Dat de tweede week daar beter loopt. Daar zullen we het IOC ook op wijzen."
Kritiek op roeiers
Hendriks besloot met een kritische noot richting de roeibond: "En bij het roeien zijn de prestaties echt bij de verwachtingen achtergebleven. We moeten echt gaan evalueren hoe dat komt."