'Nederland moet 'terughacken''
Nederland zou buitenlandse servers die virussen in ons land verspreiden gewoon stil moeten leggen. Ronald Prins van ICT-beveiligingsbedrijf Fox-IT noemt de Nederlandse aanpak te vriendelijk en wil dat de politiek toestemming geeft om de daders 'terug te hacken'.
Meerdere overheidsinstellingen en bedrijven werden de afgelopen week getroffen door een hardnekkig virus. Prins zegt dat meteen terugslaan de overlast kan beperken.
"We weten waar die centrale computer staat, dat is Oekraïne", zegt Prins. "Nederland is van de vriendelijke aanpak en vraagt de autoriteiten daar dan bijvoorbeeld om de servers uit te zetten. Maar als dat niet gebeurt, doen we niets."
Nationale veiligheid
Nederland zou daarom moeten 'terughacken', desnoods zonder toestemming van de autoriteiten in het buitenland. "Fox-IT staat te popelen, maar we kunnen het niet doen zonder toestemming van de politiek. Dit zou het moment kunnen zijn om die hele soevereiniteitsdiscussie op dit vlak eens te voeren", stelt Prins.
"De VS doen het bijvoorbeeld, die zien het als een aanval op de nationale veiligheid. Nederland tot nu toe niet."
Hoewel Prins denkt dat Oekraïne in dit geval geen bezwaar zou hebben ("ze zouden zeggen: bedankt"), kan terughacken ook een precedent scheppen. "Tegenstanders waarschuwen dat andere landen ook op servers in ons land zullen ingrijpen en systemen platleggen waarvan wij niet willen dat ze platgelegd worden."
Internationale Zeerecht
Prins denkt dat er internationale afspraken gemaakt kunnen worden, vergelijkbaar met het internationale zeerecht. "Als een Nederlands schip in internationale wateren wordt aangevallen, dan komt de marine ook in actie. Dat zou internationaal op internetgebied ook moeten gelden."