NOS NieuwsAangepast

Betaaltelevisie nooit succes in NL

In de loop van de jaren hebben diverse mediabedrijven geprobeerd de Nederlander te laten betalen voor live voetbalwedstrijden. Een succes is dat tot op heden niet geworden.

Het begint allemaal in augustus 1996 met Sport 7, een initiatief van de KNVB, Endemol en een aantal investeerders. "We gaan iets nieuws doen", zei KNVB-voorzitter Jos Staatsen. Het loopt uit op een debacle. Het idee was dat Sport 7 eerst vrij te zien zou zijn op de kabel en daarna achter de decoder zou verdwijnen en kijkers ervoor moesten betalen. Maar kabelmaatschappijen en kijkers hebben er geen trek in en al na een paar maanden wordt de stekker eruit getrokken.

Canal Plus

Daarna doet Canal Plus vanaf seizoen 1997/1998 een poging geld te verdienen aan het uitzenden van live eredivisiewedstrijden. Acht jaar lang, tot het seizoen 2005/2006 is het voetbal bij Canal Plus te zien, maar ook dat wordt geen financieel succes. In 2001 zegt directeur Patrick Tillieux in het Financieele Dagblad: "Betaaltelevisie is een verdomd moeilijke business, moeilijker dan ik had verwacht. Het Nederlandse televisiehuishouden is verwend. Betalen voor televisie wordt als onnatuurlijk ervaren."

Vanaf 2001 betaalt de abonneezender 20 miljoen euro per jaar voor de rechten. Maar al snel vindt Canal Plus dat eigenlijk te veel. "Er moet echt iets gebeuren, op deze manier komen we nooit uit de rode cijfers", zegt de nieuwe Canal Plus-directeur Stéphane David dat jaar tegen het AD. In Nederland brengt het voetbal per abonnee, in vergelijking met de rest van Europa, het minste op. De balans is hier compleet zoek."

Eredivisie Live

Dan is het vanaf seizoen 2005/2006 de beurt aan Versatel, dat dertig miljoen per jaar neerlegt voor de voetbalrechten. Het internetbedrijf gaat de wedstrijden via zijn ADSL-netwerk aanbieden. Maar de inkomsten vallen tegen. Versatel, dat later Tele2 gaat heten, schrijft rode cijfers door de investering in het voetbal. Na drie seizoenen gooit het bedrijf de handdoek in de ring.

Daarna weten de eredivisieclubs geen nieuwe koper voor de live uitzendrechten te vinden en besluiten ze dan maar zelf een zender op te zetten: Eredivisie Live. Vanaf seizoen 2008/2009 kunnen kijkers zich erop abonneren. Het levert de clubs minder op dan gehoopt. De laatste jaren komt mede hierdoor een aantal eredivisieclubs in de financiële problemen. In 2011 komen zeven eredivisieclubs onder verscherpt toezicht van de KNVB.

En nu moet dan Rupert Murdoch redding brengen. Hij betaalt 60 miljoen euro voor seizoen 2013/2014. Daarna loopt het bedrag op naar 80 en 100 miljoen per seizoen. Dat is veel meer dan de andere partijen in het verleden betaalden voor de uitzendrechten. Het zal dus een uitdaging voor Murdoch zijn om zijn investering terug te verdienen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl