NOS NieuwsAangepast

Regering van Curaçao gevallen

De regering van Curaçao is gevallen. Premier Schotte kan niet meer rekenen op de steun van een meerderheid van de Staten, omdat een dissident lid van zijn eigen partij, fractieleider Dean Rozier van de MFK, heeft besloten zijn Statenzetel te houden.

Op 19 oktober worden nieuwe verkiezingen gehouden, heeft de vertrekkend premier bekend gemaakt. In een reactie schrijft hij dat "de situatie in het land een krachtig beleid vereist". Curaçao kampt met een flink begrotingstekort.

De val van het kabinet hing al een paar dagen in de lucht, zegt correspondent Dick Drayer. "De dissident liet nog een paar opties open om het eventueel te kunnen lijmen, hij had een aantal voorwaarden gesteld. Maar na vier uur debatteren zei Rozier: 'Het gaat zo niet langer, ik ga de partij verlaten. Wie met mij mee wil, mag met mij mee'."

Ontslag

Het was enige dagen onduidelijk wat Rozier met zijn zetel zou gaan doen. Als hij de zetel had opgegeven, had Rozier vervangen kunnen worden door iemand die Schotte wel steunt en dan was de regering niet gevallen.

Nu Rozier in de Staten blijft, zit er voor Schotte niets anders op dan naar de gouverneur te gaan om het ontslag van zijn kabinet aan te bieden. Dat zal hij waarschijnlijk vanochtend doen.

"Het betekent dat Curaçao na 20 maanden autonomie al aan een tweede regering toe is", zegt Drayer. "Dit betekent vooral dat de financiële curatele waar Curaçao mee geconfronteerd is door Nederland nu stilligt. Daar is eigenlijk geen tijd voor, want de tekorten lopen aanzienlijk op."

Integriteit

Aanleiding voor de regeringscrisis is de aanhoudende stroom incidenten rond de integriteit van de ministersploeg. Ook hebben de beledigende uitspraken van Helmin Wiels, leider van de Onafhankelijkheidspartij, volgens correspondent Drayer niet geholpen. "Hij schoffeerde zijn coalitiegenoten voortdurend met woorden die ik hier niet zal herhalen. Op een gegeven moment heeft men gezegd: 'Dit veroorzaakt zoveel onrust in de maatschappij dat we hier maar een eind aan moeten maken'."

Vorige week zegde ook al een Statenlid, Eugene Cleopa van de partij MAN, zijn vertrouwen in de regering op. Dat kon Schotte toen nog ondervangen door de steun te krijgen van FOL-Statenlid Anthony Godett.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl