DNB onderzoekt Rabobank
De Nederlandsche Bank onderzoekt met hulp van de Autoriteit Financiële Markten de rol van de Rabobank in het Libor-schandaal. Dat bevestigen bronnen tegenover de NOS. Het onderzoek loopt al sinds vorig jaar.
DNB bevestigt dat er een onderzoek loopt naar de totstandkoming van de Libor rente, maar kan niets zeggen over de rol van de Rabobank. Ook onderzoekt de toezichthouder de Euribor-rente. Dat is de Europese tegenhanger van de Londense Libor-rente. Daarnaast kijken buitenlandse toezichthouders naar de rol van de Rabobank in het Libor-schandaal.
De bank bevestigt dat verschillende toezichthouders de zaak bekijken. Een woordvoerder zegt dat de bank daar volledig aan meewerkt.
Sjoemelen
De Rabobank behoort tot een panel van banken dat dagelijks de Libor-rente vaststelt. Die rente geldt als basis voor talloze kredieten en leningen. Onlangs kwam er een schandaal aan het licht toen de Britse bank Barclays erkende te hebben gesjoemeld met de tarieven. De bank schikte de zaak met de Britse en Amerikaanse toezichthouder voor omgerekend 370 miljoen euro. Ook in andere landen worden banken onderzocht.
Deze week riep de Duitse minister van consumentenbescherming de Deutsche Bank op om schoon schip te maken. "Het kan niet zo zijn dat consumenten de rekening betalen van handelaren die zonder scrupules de rentetarieven manipuleren."
Geen commentaar
Volgens het Financieele Dagblad heeft de Rabobank in 2008 en 2011 in totaal vier medewerkers ontslagen die mogelijk betrokken zijn bij het schandaal. De Rabobank wil geen commentaar geven op die zaak.
De medewerkers zouden te hoge of juist te lage rentetarieven hebben doorgegeven, omdat hun collega's op de handelsvloer soms gebaat waren bij een Libor-rente die iets hoger of lager zou uitpakken dan iedereen verwachtte. Op die manier konden ze forse winsten maken.