Meer allochtone jongeren werkloos
De werkloosheid onder niet-westerse allochtone jongeren in Nederland loopt snel op. Dat zegt Forum, het instituut voor multiculturele vraagstukken.
In het eerste kwartaal van 2011 zat nog 22 procent van deze jongeren zonder werk, in dezelfde periode van dit jaar is dat gestegen naar 29 procent. Onder autochtone jongeren tussen 15 en 25 jaar is de werkloosheid 9 procent.
Forum noemt de stijging dramatisch. Jonge allochtonen zouden sneller werkloos raken omdat ze vaak tijdelijke contracten hebben. Ook is er volgens Forum nog altijd sprake van discriminatie op de arbeidsmarkt.
Nederlandse gebruiken
Allochtone jongeren hebben volgens Forum meer moeite om een baan te vinden, omdat ze vaak geen goed netwerk hebben. Zo hebben ze minder vaak een oom of buurman die ze aan een baan kan helpen.
Ook zijn hun sociale vaardigheden soms minder goed ontwikkeld. Volgens Forum gaat het dan om typisch Nederlandse gebruiken zoals iemand bij binnenkomst een stevige handdruk geven en iemand aankijken als je met hem praat. Suzanne Wolf van Forum: "Dat moet jongeren uit andere culturen echt worden aangeleerd. In Nederland wordt dat meer op prijs gesteld dan in bijvoorbeeld Marokko of Turkije."
Verder hebben allochtone jongeren nog altijd vaker problemen met het Nederlands en zijn ze lager opgeleid.
Concurrentie
De werkloosheid zou nu ook oplopen doordat jongeren die aan het begin van de crisis besloten om nog even door te studeren nu op de arbeidsmarkt terechtkomen. Daardoor is de concurrentie onder werkzoekenden groter.
De organisatie vindt dat politieke partijen te weinig aandacht hebben voor dit probleem. Forum pleit ervoor om de Taskforce Jeugdwerkloosheid nieuw leven in te blazen. Ook zou de overheid met het bedrijfsleven moeten afspreken dat er meer stageplaatsen komen.