NOS SportAangepast

Op weg naar OS: judoka Bosch

Judoka Edith Bosch behaalde in haar lange carrière de Europese- en de wereldtitel, maar Olympisch kampioen werd ze nog nooit.

Wel was er zilver in Athene (2004) en brons in Peking (2008). De Spelen van Londen zijn haar laatste kans om die ontbrekende gouden plak te veroveren.

Om dat ultieme doel te bereiken heeft ze twee jaar geleden het roer volledig omgegooid. Ze beëindigt haar relatie, ze wisselt van coach, sleutelt aan haar manier van judoën en gaat in zee met een lifestyle coach.

Alle drastische veranderingen moeten haar in staat stellen op het moment suprême haar grote rivale Lucie Decosse te verslaan. Bosch heeft namelijk nog nooit van de Franse wereldkampioene kunnen winnen.

Tweede olympische documentaire

De documentaire Edith Bosch, sterker dan ooit geeft een mooie inkijk hoe ze haar grootste concurrente minutieus analyseert en hoe gedetailleerd er wordt gesleuteld aan het juiste strijdplan. Maar ook Decosse zelf komt aan het woord over Edith Bosch.

Verslaggever Kees Jongkind en cameraman Jan Pieter Tuinstra maakten een indringend portret waarin zichtbaar wordt hoe Bosch zichzelf steentje voor steentje opbouwt om straks in Londen te staan als een huis.

Naast de judoën krachttrainingen wordt veel aandacht besteed aan het sterker worden op mentaal gebied. Bosch heeft de afgelopen maanden geïnvesteerd om allerlei spanningen, twijfels en angsten te overwinnen. Ze is er van overtuigd dat dat de enige manier is om op 1 augustus de Olympische titel te veroveren.

De documentaire wordt donderdag 12 juli uitgezonden, vanaf 21.35 uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl