NOS NieuwsAangepast

Belgisch suikerzakje inzet FR-NL taalstrijd

Code rood in de koffiekamertjes van het Belgische parlement. Kamervoorzitter André Flahaut heeft namelijk een schokkende ontdekking gedaan: de parlementaire suikerzakjes zijn eentalig.

Terwijl Rutte, Merkel en Hollande geen oog dichtdoen omdat ze oplossingen proberen te vinden voor de problemen in Europa, lag Flahaut nachtenlang wakker, omdat er 'suiker' en geen 'sucre' in zijn koffie zit.

Suikerjacht

Gisteren vertelde de Franstalige politicus aan de Belgische krant De Standaard dat hij een klacht had ingediend bij de bodes in het parlement. Volgens Kamerlid Peter Dedecker zorgde dat voor zenuwachtige reacties. "Ik heb bodes zien zoeken naar de Vlaamse suiker. Ze hadden opdracht gekregen die te laten verdwijnen."

Volgens onze correspondent in België, Joris van Poppel, is er wel vaker sprake van opschudding door de taal. "In dit geval kun je niet spreken van een rel, maar zulke dingen komen wel vaker voor. In de lift in mijn appartement werden bijvoorbeeld Nederlandse beveiligingsinstructies doorgekrast, waarna ze vervangen werden door een tweetalige instructie."

Melkpoeder

Flahaut gaat er overigens niet vanuit dat zijn Franse collega's per ongeluk suiker in plaats van melkpoeder in hun koffie gooien, omdat ze het niet begrijpen. Maar om het zekere voor het onzekere te nemen zijn toch maar 'sucre'-zakjes aangeschaft.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl