NOS NieuwsAangepast

Leger Syrië neemt Douma in

In Syrië hebben het leger en regeringsgezinde milities na dagenlange gevechten met opstandelingen de stad Douma ingenomen. Volgens Syrische mensenrechtenorganisaties zijn bij de aanvallen op de voorstad van Damascus tientallen doden gevallen.

Ooggetuigen zeggen dat de situatie dramatisch is. Grote delen van de voorstad zijn verwoest en veel inwoners zijn op de vlucht geslagen uit angst voor de troepen van president Assad.

Volgens de mensenrechtenorganisaties hebben zijn soldaten twee noodhospitalen bestormd. De artsen en verpleegkundigen zijn gevlucht, de gewonden bleven achter. Over hun lot is niets bekend.

Poging

Volgens Syrische staatsmedia zijn tientallen terroristen gedood en wordt nog steeds jacht gemaakt op gewapende groepen. Staatspersbureau SANA meldt dat het leger doorgaat met wat het noemt "het zuiveren" van Douma.

Ondertussen overlegden in Genève onder meer de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad over de situatie in Syrië. De Verenigde Staten, China, Rusland, Groot-Brittannië en Frankrijk deden een poging om het vredesplan van Syrië-gezant Kofi Annan te redden.

Ongenoegen

De landen werden het erover eens dat er een overgangsregering moet komen. Maar er werd niet afgesproken of president Assad nog een rol speelt in die regering. Wat minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken betreft is er geen plaats voor Assad in het nieuwe Syrië.

Wie niet aan de onderhandelingstafel zaten waren Iran en Saudi-Arabië, tot ongenoegen van onder anderen Annan. Die waarschuwt dat als het de landen in Genève niet lukt om het geweld te stoppen een ernstige internationale crisis dreigt.

Vooral de VS en Rusland zijn het oneens over de te nemen maatregelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl