NOS NieuwsAangepast

Kritiek op Rutte na EU-top

In de Tweede Kamer is er tevredenheid over de maatregelen die op de EU-top in Brussel zijn afgesproken, maar er is ook kritiek op premier Rutte.

Volgens het CDA heeft Rutte zich in Europa laten overrompelen, maar had hij beter "zelf in de kopgroep kunnen zitten". Volgens partijleider Van Haersma Buma zijn er in Brussel grote stappen gezet, waarvan Rutte steeds heeft gezegd dat hij die niet wilde.

Goed voor Europa

PvdA-leider Samsom vindt de afspraken van vannacht goed voor Europa. "Er zijn grotere stappen gezet dan ik had verwacht." Maar ook Samsom benadrukt dat de afspraken verder gaan dan Rutte wilde. "Ik vrees dat het resultaat is bereikt ondanks Rutte."

VVD-fractievoorzitter Blok vindt dat Rutte het Nederlandse belang goed heeft gediend. Ook de VVD is onder strikte voorwaarden bereid Spanje te helpen. Volgens Blok zijn er geen nieuwe bevoegdheden aan Brussel overgedragen. De kritiek op Rutte schrijft hij toe aan de naderende verkiezingen.

Hard gelag

Ook D66-leider Pechtold is positief over de Europese bankensteun en het toezicht dat afgelopen nacht is afgesproken. Maar hij ziet de afspraken als een hard gelag voor premier Rutte. GroenLinks-leider Sap verwelkomt de maatregelen, maar vindt dat er nu moet worden doorgepakt. "Bij een echte bankenunie hoort ook een Europees depositogarantiefonds."

Volgs Marianne Thieme is de uitkomst van de Eurotop een nieuwe stap in de richting van een bankenunie en biedt daarmee uitzicht op nadere stappen voor een politieke unie. "Duidelijk is dat de invloed en de regie van kleine lidstaten zoals Nederland steeds kleiner wordt. Rutte had deze uitkomst niet verwacht en het was niet zijn inzet, maar ging wel akkoord. De Partij voor de Dieren is daar niet blij mee, het maakt de weg vrij naar verdere overdracht van autonomie."

Op de knieën

PVV-leider Wilders heeft geen goed woord over voor de afspraken. Hij twittert: "Rutte slaafs op de knieën voor Italiaanse en Spaanse maffia: toch directe miljardensteun aan hun banken uit ESM mogelijk".

En ook SP-voorman Roemer is ontevreden. "Straks draaien we met zijn allen op voor een failliete bank, zonder dat de bankensector door het land van die bank is aangepakt." Ook hij vindt dat de afspraken haaks staan op wat Rutte eerder deze week zei.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl