Niemand durft blasfemiewet aan
Door correspondent Lucas Waagmeester
Christenen en andere niet-moslims hebben het steeds moeilijker in Pakistan. Dat constateert Tweede Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie na een driedaagse reis door het land. Religieuze minderheden worden onder druk van radicale moellahs bedreigd en soms ook gevangen gezet of vermoord.
"Je ziet hier hele schrijnende dingen", zegt Voordewind na een bezoek aan verschillende slachtoffers van de omstreden blasfemiewet. Hij sprak met mensen die soms jaren in de gevangenis zaten na de beschuldiging dat ze de profeet Mohammed hadden beledigd. Anderen moesten na bedreigingen hun dorp verlaten.
Vermoord
Begin 2011 werd gouverneur Salmaan Taseer van de provincie Punjab vermoord door zijn eigen lijfwacht, omdat hij zich uitsprak tegen de blasfemiewet. Sindsdien zegt geen politicus of jurist in Pakistan meer hardop dat de blasfemiewet uit het wetboek moet. Niemand durft de wet meer aan te raken.
"De invloed van radicale moellahs wordt de laatste jaren alleen maar groter", zegt Kamerlid Voordewind. "Mensen zeggen hier regelmatig tegen mij: ik zeg dit off the record, citeer mij niet. Dat doe ik dan ook niet, maar ik kan wel de algemene indruk weergeven. En die is dat er een angstcultuur heerst om zich uit te spreken tegen die blasfemiewet."
Doden
"Het is onze plicht om iemand die de profeet beledigt, te doden", legt mufti Mohammad Iqbal Naemi uit in zijn moskee in Islamabad. Naemi is een van de islamitische geleerden in Pakistan die regelmatig op radio en televisie uitlegt waarom het volgens hem belangrijk is dat de blasfemiewet behouden blijft.
In die wet staat letterlijk dat 'wie de naam van de Profeet Mohammed ontheiligt, gestraft zal worden met de dood of levenslange gevangenisstraf'. "Maar maakt u zich geen zorgen", zegt Naemi, "de wet geldt net zo goed voor moslims als voor christenen of hindoes of welke Pakistaan dan ook. En op het beledigen van Jezus Christus of een andere profeet staat ook de doodstraf. Voor de Pakistaanse wet is iedereen gelijk."
Asia Bibi
Voordewind ontmoette ook de man van Asia Bibi, de vrouw die in de dodencel zit omdat ze de profeet Mohammed zou hebben beledigd. Bibi kreeg internationale bekendheid, nadat zij als eerste vrouw in Pakistan de doodstraf opgelegd had gekrgen. Haar man Asheq Masih benadrukt dat zijn hoop op vrijlating is gevestigd op druk vanuit buitenland. Van hoger beroep verwacht hij weinig meer.
In de praktijk blijkt dat lagere rechtbanken in Pakistan eerder geneigd zijn de doodstraf op te leggen voor blasfemie. In hoger beroep wordt dit vaak teruggedraaid. Maar dit zal dit in zaak van Asia Bibi, door alle aandacht, lastig worden. Radicale moellahs zullen terugdraaien van haar doodstraf niet accepteren.
Voordewind gaat dan ook in stilte bij minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken aankloppen. "In Iran heeft stille diplomatie eerder ook geholpen", zegt hij. Het Kamerlid verwacht dat de minister dan de zaak van Bibi zal aankaarten in Pakistan. "Als we dit aan de grote klok hangen, spinnen de moellahs er alleen maar garen bij. Dan bereik je niks voor de mensen die hier in de gevangenis zitten."