NOS NieuwsAangepast

PvdD: belasting op vlees en vis

De Partij voor de Dieren wil de komende vier jaar voor 15 miljard euro belasting gaan heffen op milieuvervuilende activiteiten. Dat blijkt uit het verkiezingsprogramma 'Hou vast aan je idealen' dat vandaag is gepresenteerd. De partij wil hogere belastingen op fossiele energie, vlees, vis, eieren en zuivel. Ook het woon-werk-verkeer per auto moet worden belast.

De PvdD wil juist meer uitgeven aan ontwikkelingssamenwerking. De bijdrage van Nederland moet omhoog van 0,7 naar 1 procent van het Bruto Nationaal Product.

Vlees, vis, eieren en zuivel moeten onder het hoge btw-tarief gaan vallen. Bovendien wil de partij een vleestaks invoeren van 2 euro per kilo.

Grijs of groen

Partijleider Marianne Thieme zei bij de presentatie dat ze hoopt op een kiezersopstand tegen het huidige gebrek aan mededogen en duurzaamheid. Volgens haar gaat het bij de verkiezingen in september om een keuze tussen 'grijs' en 'groen'.

Thieme zegt dat haar partij een kiezerspotentieel heeft tussen de twaalf en veertien zetels, en dat ze er daarvan zoveel mogelijk wil binnenhalen.

Het verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren is multimediaal. Met behulp van zogeheten QR-codes kunnen mensen met een smartphone allerlei informatie opvragen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl