NOS NieuwsAangepast

Google: overheden willen steeds meer censureren

Google krijgt steeds meer verzoeken van overheden wereldwijd om filmpjes van YouTube te halen die met politiek te maken hebben. Dat blijkt uit het laatste Transparency Report van Google met onder meer de verzoeken van internationale autoriteiten om materiaal te verwijderen of te overhandigen. Het aantal verzoeken die te maken hebben met kritiek op de lokale politieke is in 2011 toegenomen.

Google verzamelt deze informatie elk half jaar sinds 2010 en elke keer nemen de verzoeken toe. "Dat is niet alleen zorgwekkend vanwege de vrijheid van meningsuiting, maar ook omdat die verzoeken soms uit landen komen waarvan je het niet verwacht. Westerse landen die niet bekendstaan om censuur." Het gaat dan onder meer om Spanje en Polen.

Terrorisme

Verder hebben ze in de tweede helft van vorig jaar zo'n 640 filmpjes van YouTube gehaald omdat die terrorisme zouden promoten. Dat deden ze na klachten van de Britse politiebond. Ook verwijderden ze vijf accounts.

Het bedrijf voldeed aan meer verzoeken: zo verwijderden ze meer dan 100 filmpjes uit Thailand die beledigend zouden zijn voor de monarchie en een video met haatzaaiende inhoud uit Turkije. Google zegt dat ze aan 68 procent van de verzoeken hebben voldaan.

Wc

Maar Google haalde dus niet alles weg. Een Canadees die over z'n paspoort plast en hem vervolgens de wc spoelt, mag op YouTube blijven staan. Het Canadese paspoortbureau had om verwijdering gevraagd. We hadden je graag de video willen laten zien, maar Google zegt dat het links naar video's die ze niet verwijderd hebben niet kunnen delen, om de privacy te beschermen van de uploaders. "Immers, wij zouden in dat geval onze gebruikers ongevraagd in het midden van een publieke discussie plaatsen. Niet iedere gebruiker wil dat wij via de media communiceren dat de overheid van het land waarin zij leven, ons gevraagd heeft hun video te verwijderen", aldus Google.

Hier zie je de verzoeken per land. Nederland deed minder dan 10 verzoeken om verwijdering, maar vroeg 37 keer om gebruikersgegevens.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl