NOS NieuwsAangepast

Minder geld voor Nobelprijs

De winnaars van de Nobelprijs zullen voortaan minder geld krijgen. Vanwege de slechte economische tijden is het prijzengeld met een vijfde verlaagd, van 1,1 miljoen euro naar 9 ton.

De Nobelprijs wordt betaald uit het rendement op de tientallen miljoenen Zweedse kronen uit de erfenis van industrieel Alfred Nobel (1833-1896). In zijn testament bepaalde hij dat er een jaarlijkse prijs moest komen voor mensen die "de mensheid het grootste nut hebben verschaft". Hij koos daarvoor de categorieën natuurkunde, scheikunde, geneeskunde, literatuur en vrede, later kwam daar nog economie bij.

"De Nobel Stichting moet ervoor zorgen dat er ook over een langere periode nog een riant prijzengeld kan worden uitgekeerd. Daarom moeten we nu maatregelen nemen", legt de voorzitter van de stichting uit. Volgens hem heeft de stichting de afgelopen tien jaar meer geld uitgegeven dan er op het vermogen is verdiend.

Meer bezuingingen

De stichting kijkt ook of er bezuinigd kan worden op de kosten van de Nobelprijsceremonie, die elk jaar op de sterfdag van Nobel wordt gehouden, en op de overhead van de stichting zelf.

Andere activiteiten van de stichting, zoals het Nobelmuseum in Oslo, worden vooral betaald door sponsoren en donateurs en hebben dus geen invloed op de hoogte van het prijzengeld.

De winnaars van dit jaar zullen in de tweede week van oktober worden bekendgemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl