Kroatië simpel langs Ierland

Kroatië is goed begonnen aan het EK in Polen en Oekraïne. In Poznan werden de Ieren op een terechte (maar ietwat ongelukkige) 3-1 nederlaag getrakteerd.

De Ierse hartstocht was zoals altijd weer hartverwarmend, maar het vertoonde spel hield geen gelijke tred. Kroatië was beter en kwam al na drie minuten op 1-0; Mario Mandzukic was net op zijn knieën gevallen, zag ineens de bal langskomen en zette zijn hoofd ertegen.

Ierland liet zich niet zomaar uit het veld slaan en stond na een kwartier weer op gelijke hoogte. Sean St. Ledger troefde Vedran Corluka overtuigend in de lucht af en kopte de bal achter de Kroatische doelman Stipe Pletikosa.

Kroaten hebben wat geluk

Net voor en na de rust beslisten de Kroaten het duel, maar daar hadden ze wel wat geluk bij nodig. Nikica Jelavic kreeg de bal uit de kluts en schoot binnen, maar stond even daarvoor buitenspel. Scheidsrechter Bjorn Kuipers gaf het voordeel van de twijfel aan de aanvaller.

Even na rust kreeg Mandzukic de 3-1 op zijn naam. Zijn schot stuitte terug van de paal en ging via het hoofd van de arme Ierse doelman Shay Given alsnog in het doel.

De Ieren gaven de strijd niet op, maar ontbeerden de creativiteit om nog iets te forceren. Kroatië hield dankzij zijn goede defensie eenvoudig stand en mag zich nu richten op Italië.