Haagse woonwijk op aardwarmte
In Den Haag worden huizen binnenkort verwarmd door warm water uit de aarde. Prins Willem-Alexander heeft vandaag in de wijk Zuidwest de eerste aardwarmtecentrale voor woonhuizen in Nederland geopend.
De eerste 350 huizen worden binnenkort op het systeem aangesloten.
Aardwarmte is aantrekkelijk omdat het goedkoper is dan andere duurzame energiebronnen. Bovendien komt bij gebruik minder CO2 vrij dan bij fossiele brandstoffen.
Pompen
In de centrale wordt water van 2000 meter diepte opgepompt. Dat water is dan 75 graden. Die warmte wordt aan het water onttrokken en de leidingen van de aangesloten huizen ingepompt. Het afgekoelde water vloeit weer terug de grond in.
De boringen voor deze centrale begonnen in 2010. Hoewel onderzoek had uitgewezen dat de grond geschikt was, waren er toch een paar tegenvallers. Zo zat er een groot stuk steen in de grond, en werd er gas aangetroffen.
Tuinders
Het is de bedoeling dat straks 4000 woningen en bedrijven in Den Haag door de nieuwe centrale worden verwarmd. Het is het eerste grote project met aardwarmte in Nederland. Tot nu toe maakte alleen een aantal glastuinders van het systeem gebruik.
Het lijkt er niet op dat er snel meer woonhuizen op aardwarmte gaan draaien. Gemeenten, energiebedrijven en woningbouwverenigingen moeten daarvoor samenwerken, wat betekent dat de besluitvorming langzaam gaat. Bovendien is de grond in Nederland niet overal geschikt.