NOS NieuwsAangepast

Nuon wilde pur-kwestie stilhouden

Nuon heeft niet de waarheid gesproken over gezondheidsklachten door vloerisolatie met pur. Het energiebedrijf zei dat er slechts één gezin last had van klachten, maar naar nu blijkt is Nuon al ruim een jaar in discussie met een familie uit Malden over precies dezelfde klachten, meldt het tv-programma Nieuwsuur.

Het bedrijf heeft geprobeerd de zaak in de doofpot te stoppen. Nuon stelde in april voor om de zaak te schikken, mits de klagers een contract zouden tekenen waarin stond dat ze er met niemand over mochten praten, op straffe van een boete van 25.000 euro. Dat contract hebben ze niet getekend.

Vloerisolatie

Bij pur-isolatie wordt onder de vloer een isolatielaag aangebracht. Die laag wordt gevormd door twee bestanddelen (di-isocyanaat en polyol) in een spray bij elkaar te brengen. De stoffen gaan ter plaatse een chemische reactie aan en harden uit tot ze een isolerende laag vormen die lijkt op hard piepschuim.

Cynthia en John Graat, respectievelijk arts en werkzaam in de ICT, laten op 9 maart 2011 de vloer van hun huis in Malden isoleren door Nuon. Cynthia, op dat moment net acht weken zwanger, besluit uit voorzorg niet bij het isoleren aanwezig te zijn en de nacht ergens anders door te brengen.

Als ze de volgende dag terugkomt in huis stinkt het nog erg en wordt ze benauwd van de lucht en krijgt jeuk. Een telefoontje naar Nuon levert als reactie op dat dit "wel twee weken kan duren". Op de vijfde dag van het isoleren vlucht ze haar huis uit en trekt bij haar schoonouders in. Sindsdien heeft ze nooit meer in haar huis geslapen.

Onderzoek

Begin juni is een onderzoek naar het geval klaar, maar Cynthia en John mogen het aanvankelijk niet lezen. Pas na dreiging met een kort geding krijgen ze het rapport in handen. Daarin staat dat de stank afkomstig is van het pur. Het rapport adviseert alle pur te verwijderen, goed te ventileren, controleren of de klachten weg zijn en heel eventueel de hele vloer vervangen.

Op basis hiervan biedt Nuon aan het spul in oktober weg te halen, maar er is geen garantie dat er geen resten achterblijven. Na maanden getouwtrek krijgen ze in april een nieuw aanbod van Nuon. Het bedrijf is bereid de kwestie op te lossen, maar dan moet de familie een contract met een geheimhoudingsclausule tekenen: geen informatie naar derden, geen publiciteit, op straffe van het betalen van 25.000 euro.

Ze krijgen het schikkingsvoorstel op 26 april, een paar dagen voordat NOS en Nieuwsuur over de pur berichten. De familie moet van Nuon wel binnen een dag beslissen. Geprikkeld door het voorafgaande jaar besluiten Cynthia en John dat het wel even kan wachten. Tot hun verbijstering zien ze op 3 mei de Nieuwsuur-uitzending over de familie Thier en hun gezondheidsklachten ten gevolge van pur.

Door het stof

In Nieuwsuur reageerde Nuon vanavond op de situatie. Commercieel directeur Erik Roddenhof ging diep door het stof. "Het is een drama voor deze mensen. Zo kun je niet wonen. We moeten dit oplossen voor deze families."

Roddenhof zei dat zijn bedrijf de klachten niet goed heeft afgehandeld. "Toen de klachten binnenkwamen, zijn we niet direct in onze auto gestapt en naar deze mensen toegegaan. We zijn verzand in brievenschrijverij."

De commercieel directeur werd ook gevraagd naar het aantal klachten. Volgens Roddenhof zijn bij hem zes klachten bekend. "Drie daarvan waren geurklachten en die zijn afgehandeld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl