NOS NieuwsAangepast

Facebook opent stembus na protest rechtenstudent

Facebookgebruikers kunnen vanaf vandaag stemmen over veranderingen in het privacybeleid van het sociale netwerk.

De netwerksite kreeg eerder zware kritiek omdat Facebook zich de privédata van leden toeëigende. De Oostenrijkse rechtenstudent Max Schrems riep daarom op tot een burgerverzet tegen de privacyregels. Hij wilde 7000 stemmen verzamelen om Zuckerberg te dwingen tot een beter en duidelijker beleid.

Volgens de regels moet Facebook gebruikers mee laten beslissen als er meer dan 7000 klachten binnenkomen. De actie van Schrems en zijn Europe vs Facebook zorgde voor maar liefst 47000 reacties.

1200 pagina's

Vorig jaar vroeg de 24-jarige Schrems al aan Facebook om hem alle data op te sturen die het bedrijf over hem verzamelde sinds hij lid is. Hij kreeg een cd met 1200 pagina's.

Het bevat gegevens over al zijn vrienden, iedereen die hij heeft ontvriend, elke bijeenkomst waarvoor hij is uitgenodigd en zijn reactie daarop, alle berichten en chats. Ondanks alle informatie zegt Schrems dat Facebook nog wel meer dingen weet die het niet bekend wil maken.

Facebooks informatie over Max:

Week

De ruim 900 miljoen mensen die aangemeld staan bij Facebook hebben nu een week lang de tijd om mee te beslissen over de gewijzigde regels van het netwerk.

Het is niet de eerste keer dat Facebook de gebruikers een stem geeft, in 2009 kon er ook gestemd worden over de voorwaarden.

Er kan gestemd worden over updates die het bedrijf in mei aankondigde, een week voor de beursgang. In het nieuwe privacybeleid van het sociale netwerk staat nu meer informatie over hoe Facebook gebruikmaakt van gegevens om advertenties te verkopen op de site. Ook denkt het netwerk erover na om advertenties op andere websites te plaatsen.

Afschaffen

Overigens is de stemming pas bindend als meer dan 30 procent van alle gebruikers stemt. Je kunt voor of tegen het nieuwe beleid stemmen.

Facebook zegt dat het stemproces opnieuw bekeken wordt wat zou kunnen betekenen dat he t bedrijf het helemaal gaat afschaffen.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl