NOS NieuwsAangepast

Verdachten in zaak VUmc/Eyeworks

Justitie ziet een aantal mensen die betrokken waren bij het omstreden tv-programma op de Eerste Hulp van het VU Medisch Centrum als verdachte. Dat zei advocaat Peter Plasman, advocaat van de gedupeerden, in Nieuwsuur.

Plasman zegt dat de officier van justitie hem een paar weken geleden heeft gezegd dat het ziekenhuis verdachte is. Ook voorzitter Mulder van de raad van bestuur en het hoofd van de spoedeisende hulp, Bonjer, zijn dat, volgens Plasman.

Privacy

Advocaat Plasman, die acht patiënten vertegenwoordigt, vindt dat het VUmc in het rapport schuld erkent. Hij zegt dat zijn cliënten boos zijn en daarom een zaak willen aanspannen, maar dat ze nu niet uit zijn op een schadevergoeding.

Voor het tv-programma '24 uur: Tussen leven en dood' werden 35 camera's opgehangen op de spoedeisende hulp van het VUmc. Het RTL-programma werd gemaakt door producent Eyeworks. Vooraf was er veel commotie. De eerste uitzending werd vervroegd uitgezonden, maar daarna werd het programma geschrapt, vanwege de ophef over de privacy van patiënten.

Boetekleed

Gisteren trok het VUmc het boetekleed aan. In een rapport schrijft het VUmc dat het programma van tevoren onvoldoende op medisch-ethische en juridische risico's is beoordeeld. Medewerkers die bij de voorbereiding van het programma betrokken waren, hebben zich onvoldoende gerealiseerd wat voor impact de uitzending kon hebben.

Volgens Plasman worden nog veel mensen verhoord, als getuige of als verdachte. Hij verwacht dat justitie de zaak binnen een paar weken heeft afgerond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl