Robben: "Dit is echt om te janken"
"Dit is onbeschrijfbaar, hier zijn geen woorden voor."
Arjen Robben kon er niet over uit dat hij en Bayern München naast de hoofdprijs hadden gegrepen.
De nederlaag in de Champions League-finale tegen Chelsea, in eigen stadion nog wel, was hard aangekomen. De Londenaren sloegen toe in de strafschoppenserie. Na negentig minuten en de verlenging stond er 1-1 op het scorebord.
"Het is niet te geloven. Tijdens de wedstrijd heb je die cup twee, drie keer in handen. En aan het eind sta je met lege handen. 't Is echt om te janken."
Keihard door het midden
Robben had de beslissing op zijn schoen liggen, maar faalde in de verlenging vanaf elf meter. "Ik raakte 'm niet helemaal goed. Ik wilde keihard door het midden schieten, maar de bal ging niet omhoog. Triest. Ik had echt het gevoel dat we veel beter waren en het verdienden. Maar dat telt niet in het voetbal."
Twee jaar geleden ging het ook al mis met Bayern en Robben, toen Internazionale met de titel aan de haal ging. "Ja, het is een treurig verhaal zo. Dit was gewoon dé kans, een uitgelezen mogelijkheid. Dit doet pijn. Ik vlieg nu het liefst een week naar een onbewoond eiland om bij te komen. Maar ja, dit is de voetbalwereld; het gaat weer door."
Voorbestemd
"Dit was voorbestemd", jubelde daarentegen Didier Drogba. "Mijn gelijkmaker vlak voor tijd zorgde voor de ommekeer. We waren daarna ineens gelijkwaardig. Deze ontknoping is echt onwaarschijnlijk. Het leven is mooi", lachte de 34-jarige Ivoriaan.
Trainer Roberto Di Matteo, die in maart Andre Villas-Boas opvolgde, was na het duel realistisch. "Bayern speelde goed en kreeg de meeste kansen. Uiteindelijk heb je bij de penaltyreeks wat geluk nodig. Dit is een historische avond voor de club en dat gaan we goed vieren."
"Hij is een held"
Was Drogba belangrijk geweest met zijn doeltreffenheid, aan de andere kant verrichtte Petr Cech beslissende reddingen in zijn doel. Zoals Lionel Messi hem in de halve finale tegen Barcelona vanaf de stip niet had weten te passeren, slaagde ook Arjen Robben er niet in de Tsjech te verschalken met een strafschop.
"Hij is een held", kon Frank Lampard, aanvoerder bij afwezigheid van de geschorste John Terry, niet anders dan vaststellen. "Zonder hem hadden we hier niet gestaan."
Het winnen van het belangrijkste Europese clubtoernooi was overigens niet alleen een primeur voor Chelsea, het was ook voor het eerst dat een ploeg uit Londen met de hoofdprijs aan de haal ging.
Lege handen
Aan dat weetje had Thomas Müller geen boodschap. De Bayern-spits die een moeizaam seizoen achter zich heeft liggen, dacht in de 83ste minuut de winnende goal te hebben gemaakt. Rond middernacht stond hij in het stadion van zijn eigen club met lege handen. "Zo is voetbal nu eenmaal", reageerde hij gelaten.
"Sport kan hard zijn. Het is niet de eerste keer dat de club die de zege had verdiend uiteindelijk toch verliest. Het is moeilijk in woorden uit te drukken hoe we ons voelen. Aan de andere kant: laten we niet overdrijven met de dramatiek. Voetbal is niet alles in het leven."