NOS NieuwsAangepast

Verzet tegen 'schatkistbankieren'

In het Vijfpartijenakkoord is sprake van verplicht 'schatkistbankieren' door lagere overheden, zoals provincies, gemeenten en waterschappen. Die mogen hun spaargeld niet meer bij gewone banken stallen, maar alleen bij het ministerie van Financiën.

Nu is schatkistbankieren alleen verplicht voor onder meer uitkeringsinstellingen en ministeries. Andere overheden, zoals provincies, gemeenten en waterschappen, mógen dat doen, maar zijn dat niet verplicht.

Gemeenten

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is niet tegen schatkistbankieren, maar wel tegen de verplichting daartoe. De gemeenten willen de vrijheid om zelf te beslissen waar ze hun geld laten beheren.

Schatkistbankieren levert vermoedelijk minder rendement op dan gewoon bankieren. Hoe groot het verschil in rendement precies is, hangt onder meer af van de hoeveelheid spaargeld van de gemeenten.

Waterschappen

Ook de Unie van Waterschappen is tegen verplicht schatkistbankieren. In 2010 is daar al eens naar gekeken en toen werd geconcludeerd dat een monopoliepositie van het rijk een gezonde concurrentie onder banken onmogelijk maakt.

De unie wil de verdere uitwerking van het plan afwachten en waarschuwt dat het korte termijn-gewin niet ten koste moet gaan van de koopkracht op langere termijn.

Het Interprovinciaal Overleg heeft nog niet op het Vijfpartijenakkoord gereageerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl