NOS NieuwsAangepast

Bijna heel Nederland zonder The Pirate Bay

Niet alleen de klanten van Ziggo en Xs4all kunnen niet meer op The Pirate Bay komen, maar ook klanten van UPC, KPN, Tele2, T-Mobile en Telfort moeten hun torrents ergens anders vandaan trekken. De rechtbank in Den Haag heeft bepaald dat die providers in de torrentsite moeten blokkeren. Het vonnis staat hier.

250.000 euro

De providers moeten de downloadsite binnen 10 dagen blokkeren. Gebeurt dat niet, dan riskeren ze een boete die kan oplopen tot maximaal 250.000 euro. De providers kunnen nog in beroep gaan tegen het vonnis en zullen dat waarschijnlijk ook doen.

Helemaal onbereikbaar is de downloadboer niet, er zijn intussen veel alternatieven om de blokkade te omzeilen. Zo liet ook de Tele2-advocaat Remy Chavannes in de rechtbank zien. Via een vpn-verbinding of bijvoorbeeld de Wordpress-plug-in Repress. Brein weet van de alternatieven, maar ziet deze blokkade als de eerste stap.

Netneutraliteit

De wet over netneutraliteit heeft geen gevolgen voor het blokkeren van websites door de rechtbank. In de wet is een uitzondering toegevoegd voor gerechtelijke bevelen.

Door: Bas

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl