NOS NieuwsAangepast

Kritische reacties Hedwigebesluit

In de Tweede Kamer en in Zeeland is kritisch gereageerd op het besluit om eenderde van de Zeeuwse Hedwigepolder onder water te zetten. De oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en D66 zijn niet onder de indruk van het plan van staatssecretaris Bleker. Gedoogpartner PVV is tegen.

De PvdA eist volledige compensatie van natuur en wil het plan voorlopig niet steunen. GroenLinks spreekt van een schijnoplossing. "Met dit slappe gepolder maak je niemand blij", zegt GroenLinks Kamerlid Van Tongeren. "Het is slecht nieuws voor de natuur, voor onze Vlaamse buren en voor de schatkist." Regeringspartij VVD benadrukt dat het plan geen extra geld mag kosten. Het CDA-Kamerlid Koppejan, altijd al fel tegen ontpoldering, wil nog geen definitief oordeel geven. "Dit is een compromis. Het doet pijn. We hebben nog veel vragen en hebben nog geen definitief standpunt ingenomen," zei Koppejan in Nieuwsuur. Hij heeft een brief geschreven aan zijn Zeeuwse achterban waarin hij om reacties vraagt. Daarin noemt Koppejan het winst dat het grootste deel van de Hedwigepolder behouden blijft.

Redelijk tevreden

Staatssecretaris Bleker is redelijk tevreden over het plan. "Het is een hele mooie polder, maar uiteindelijk wilde ik ook eens een keer met een voorstel komen waarvan ik de stellige overtuiging heb dat het op redelijk wat draagvlak in Zeeland kan rekenen, waar ook de Europese commissie ja tegen kan zeggen en waar ook Vlaanderen mee kan leven."

Volgens de CDA-staatssecretaris zijn alle direct betrokkenen 'waar mogelijk' snel geïnformeerd. "Dat zijn bijvoorbeeld sommige boeren in het gebied die we konden bereiken, een golfvereniging die een gebied heeft in Zeeland waar wij aanspraak op maken en het havenbedrijf van Vlissingen."

Hans van der Hart, bestuurder van Zeeland Seaports, is niet blij dat zijn bedrijf grond ter beschikking moet stellen. "Voordat we hier akkoord mee gaan, moeten we zeker weten dat de ontwikkelingen in ons havengebied hierdoor niet worden belemmerd. En daar hebben we echt onze vraagtekens bij."

Het valt hard

Magda de Feijter van actiegroep Red de Polders heeft geen telefoontje gehad van Bleker, verklaart ze tegenover Radio 1. "Wij hebben gewoon op het journaal gezien dat de beslissing gevallen was. Er heeft niemand van de overheid gebeld."

Ze is niet gelukkig met het plan. "Wij ervaren dit als een verlies. Wij hadden toch graag de hele polder behouden gezien. Het is een grote tegenvaller. Ik denk wel dat Bleker zijn uiterste best heeft gedaan. Dat zal ik hem nageven. Maar ik vind het raar dat de ambtenaren en politici zich niet realiseren dat het heel hard valt hier in de provincie."

Ook de provincie Zeeland heeft moeite met het plan van Bleker. De provincie is tegen ontpoldering en ziet obstakels bij het ontpolderen op vier verschillende plaatsen. De Zeeuwse Milieufederatie wil ook liever één gebied onder water zetten. "In plaats van een grote ontpoldering krijgen we nu drie snippertjes. Ik vraag me af hoeveel natuurschade dat oplevert", zegt directeur Van Mierlo van de Milieufederatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl