Astronauten stoken whisky in de ruimte
De whiskystokers van The Ardberg Distillery in Schotland bevoorraden het ruimtestation ISS met wel een heel speciaal goedje. Geen gedroogd voedsel, maar whisky. Dat kregen de astronauten afgelopen oktober toegestuurd. Niet ter ontspanning, maar om mee te experimenteren.
The Ardberg Distillery is benieuwd naar het rijpingsproces van whisky in de ruimte. Ze hebben dan ook geen flessen whisky de ruimte ingeschoten, maar ongerijpte whisky en een doosje houtskool. De astronauten in het ISS mochten vervolgens zelf whisky stoken.
Eten en parfum
Michael Johnson van onderzoeksbureau NanoRacks LLC, dat het experiment leidt, is enthousiast tegenover de BBC. "We zullen heel veel gaan leren over geur- en smaakontwikkeling. Daar kunnen we wat mee op het gebied van eten en parfum."
Voorzover bekend is er nog nooit iets gestookt of gebrouwen in de ruimte. Resultaten zijn er ook nog niet, de komende maanden wordt in de ruimte het rijpingsproces geanalyseerd. En eenmaal terug op aarde weer.
Door: Bas