NOS NieuwsAangepast

Premier Japan verdedigt doodstraf

De Japanse premier Noda zegt dat hij geen plannen heeft om de doodstraf in zijn land af te schaffen. Hij voelt er niet voor "omdat het aantal gruwelijke moorden niet is afgenomen", zei Noda tegen het Japanse persbureau Kyodo.

Afgelopen donderdag werden drie misdadigers in Japan opgehangen. Dat gebeurde in Tokio, Hiroshima en Fukuoka. Ze waren alle drie ter dood veroordeeld voor meervoudige moord. Het waren de eerste executies in Japan sinds juli 2010.

Elke dag de laatste

Mensenrechtengroepen roepen Japan al lange tijd op om de doodstraf af te schaffen. Het regime in Japanse dodencellen is volgens hen erg hard. Veroordeelden mogen nauwelijks bezoek ontvangen en krijgen maar weinig lichaamsbeweging.

Ook wordt de datum van de executie niet van tevoren aangekondigd. Dat betekent dat elke dag de laatste kan zijn, en dat soms tientallen jaren lang. Afgelopen woensdag prees Amnesty International Japan nog, omdat er in 2011 niemand ter dood was gebracht.

Onderzoek

Premier Noda zegt dat hij zorgvuldig wil omgaan met de vraag of de doodstraf moet worden gehandhaafd. Wel wijst hij op een onderzoek van de Japanse regering uit 2009, waarin bleek dat ruim 85 procent van de bevolking achter de doodstraf staat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl