'Pesticide oorzaak bijensterfte'
Een wereldwijd veel gebruikt pesticide is waarschijnlijk verantwoordelijk voor de 'bijenverdwijnziekte'. Tot die conclusie zijn Franse en Britse wetenschappers gekomen.
Door de ziekte verdwijnen bijenvolken. Wat er precies met de bijen gebeurt, is niet duidelijk. Wel weten wetenschappers dat een groot deel doodgaat.
Twee studies in het wetenschappelijke tijdschrift Science laten zien dat het neonicotinoïdepesticide het navigatiegevoel van bijen enorm beperkt.
Navigatiesysteem
Als bijen niet goed kunnen navigeren, verdwalen ze. Daardoor raken ze vermoeid, ondervoed en gaan ze dood. Ook krijgen de bijen in de korf hierdoor minder voedsel en gaat de koningin sneller dood. Als zij sterft, betekent dat het einde van het bijenvolk.
Dat is niet alleen erg voor imkers, die daardoor minder honing kunnen winnen, maar het heeft invloed op het volledige ecosysteem, omdat bijen essentieel zijn voor de bestuiving van bloemen.
Franse en Britse wetenschappers vermoeden dat het pesticide ook een ander effect heeft. Niet alleen beperkt het de navigatie van de bijen, het maakt hen ook gevoeliger voor schadelijke parasieten.