Meer corporaties moesten bijstorten
Niet alleen Vestia heeft schade opgelopen door speculatie met financiële producten. Ook andere Nederlandse woningcorporaties hadden zich ingedekt tegen een rentedaling door een verzekering af te sluiten. Maar toen die rente te ver daalde, eisten banken een extra onderpand. Daarbij ging het in totaal om een bedrag van meer dan 300 miljoen euro, zo blijkt uit een inventarisatie van de NOS.
Een flink bedrag maar nog steeds een fractie van de 1,5 miljard die Vestia moest bijstorten. Van de 398 corporaties hebben er bijna driehonderd (295) gereageerd, waaronder de 200 grootste corporaties. Veertien corporaties erkennen dat ze door de bank gedwongen zijn tot een extra onderpand.
De problemen lijken op die van de Rotterdamse corporatie Vestia. Die corporatie heeft 1,5 miljard euro in onderpand moeten geven aan banken vanwege financiële problemen.
Door de extreem lage rente eisten banken extra onderpand voor ingewikkelde financiële producten. Zo heeft de corporatie Portaal uit Baarn 99 miljoen euro apart moeten zetten en de Stichting Mooiland uit Ede 61 miljoen euro. Alle woningcorporaties zeggen dat ze op dit moment in staat zijn om de extra lasten op te vangen.
De woningcorporaties kunnen het bij de bank geparkeerde geld weer terug krijgen als de rente weer oploopt.
Rente gedaald
Woningcorporatie Portaal is na Vestia de corporatie die het grootste bedrag moest reserveren, omdat de rente flink is gedaald. In totaal 99 miljoen. Alle corporaties zeggen dat ze op dit moment in staat zijn de die extra lasten op te vangen.
Vivare in Arnhem heeft een bijvoorbeeld een limiet afgesproken met de bank. Het onderpand kan dan nooit meer worden dan 35 miljoen. Mooiland uit Ede benadrukt dat de corporatie met de derivaten de rentekosten wil drukken. "Wij willen ons maximaal inzetten om elke euro vrij te maken voor het realiseren van onze volkshuisvestelijke taak," aldus een woordvoerder.
Extra borg
In twee gevallen heeft de bank afgezien van een extra borgstelling. In het geval van de Brabantse corporatie Zayaz had de bank een extra onderpand van vijf miljoen kunnen eisen, maar is dat niet gebeurd. Mocht dat alsnog gebeuren dan heeft de corporatie het geld om daaraan te voldoen.
In totaal hebben de corporaties, naast de 1,5 miljard euro van Vestia, bijna driehonderd miljoen bij de bank moeten parkeren. Dat geld is niet verloren, want als de rente weer oploopt valt een deel van dat geld vrij.
1Vestia (Rotterdam)1500 miljoen2Portaal (Baarn)99 miljoen3Stichting Mooiland (Ede)61 miljoen4Staedeon (Den Haag)39 miljoen5Vivare (Arnhem)35 miljoen6Triada (Heerde) 12,7 miljoen7Woonpunt (Elsloo)10,7 miljoen8Woonbron (Rotterdam)10 miljoen9Elkien (Heerenveen)7,7 miljoen10Zayaz ('s-Hertogenbosch)5 miljoen (maar niet door de bank opgeëist)11Woonplaats (Enschede)5,3 miljoen12Casade Woondiensten (Waalwijk)3 miljoen (maar niet door de bank opgeëist)133B Wonen (Bergschenhoek) 3 miljoen14RondomWonen (Pijnacker)15Woonkracht 10 (Zwijndrecht)900.000 euro16Stadlander (Bergen op Zoom)850.000 euro
De toezichthouder, het Centraal Fonds Volkshuisvesting, waarschuwde twee weken geleden dat in totaal 24 corporaties in de problemen zouden komen als de rente flink zou dalen. De meeste corporaties zeggen nu dat ze een rentedaling met 1 procent kunnen opvangen.
Alleen Portaal erkent dat het een dergelijke forse daling niet kan opvangen. "Portaal voldeed ruim aan de vroegere eis van 0,75%. De hogere eis is van recente datum. Portaal is op dit moment bezig de buffer op te hogen zodat een rentedaling van meer dan 1% opgevangen kan worden," aldus een woordvoerder van de woningcorporatie. De anderen geven aan dat ze zo'n forse daling kunnen opvangen. Naast de eerder genoemde corporaties zijn dat:
1. IntermarisHoeksteen (Hoorn) 2. Oosterpoort Wooncombinatie (Groesbeek) 3. Stichting Woonborg (Tynaarlo) 4. Thuisvester (Oosterhout) 5. Trifolium (Boskoop) 6. Zorgboog (Helmond)