NOS NieuwsAangepast

'Wet scheefhuren schendt privacy'

De Belastingdienst heeft de afgelopen weken inkomensindicaties van huurders aan huisbazen verstrekt, zonder overleg met de betrokkenen zelf. Dat zegt de Woonbond. De organisatie raadt huurders aan om aangifte van privacyschending te doen bij het College Bescherming Persoonsgegevens.

De zaak komt voort uit het wetsvoorstel van het kabinet om huurders met een belastbaar inkomen boven de 43.000 euro een extra huurverhoging van 5 procent te geven. Daarvoor hebben woningcorporaties de inkomensgegevens nodig van deze 'scheefhuurders'. De corporaties hebben die informatie zelf niet.

Juridische bezwaren

De Woonbond heeft het plan laten onderzoeken door een advocatenbureau. Daaruit komt naar voren dat er drie juridische bezwaren zijn. De wettelijke grondslag ontbreekt, er is geen noodzaak om de privacy van huurders te schenden en huurders worden in het geheel niet geïnformeerd, zo stellen de advocaten.

De wet tegen het scheefhuren moet nog worden goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer. Een woordvoerder van minister Spies zegt dat er geen regels zijn overtreden en dat deze manier van gegevens opvragen ook is aangekondigd. Ze benadrukt dat de huiseigenaren niet het precieze inkomen te horen krijgen, alleen of iemand meer of minder verdient dan 43.000 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl