Kroonprins bij herdenking Javazee
In de Kloosterkerk in Den Haag is de Slag in de Javazee herdacht. Bij deze zeeslag in 1942 verloren zeker 1600 Nederlandse militairen het leven.
Namens het Koninklijk Huis werd de herdenking bijgewoond door prins Willem-Alexander. De prins was in burger. Hij verving koningin Beatrix. Zij bleef in Lech in verband met de gezondheidstoestand van prins Friso.
Vernoeming
Tijdens de herdenking hield vice-admiraal en Commandant Zeestrijdkrachten Matthieu Borsboom een toespraak.
Hij meldde dat er opnieuw een marineschip wordt vernoemd naar Karel Doorman, die commando voerde tijdens de Slag in de Javazee. Borsboom zei dat de Slag "blijvend verankerd" moet zijn in onze maritieme geschiedenis. De naamgeving geldt als symbool voor moed en trouw, zei de vice-admiraal.
Een zoon van schout-bij-nacht Karel Doorman sprak ook in de Kloosterkerk. Zijn vader kwam tijdens de Slag om het leven. Na de toespraak werden kransen gelegd en werd een minuut stilte gehouden.
Drama
Tijdens de Slag in de Javazee in 1942 probeerden de geallieerden de Japanse invasievloot te vernietigen, die onderweg was naar Nederlands-Indië.
De geallieerde vloot stond onder leiding van de Nederlandse schout-bij-nacht Karel Doorman. Naast de Nederlandse schepen stonden ook Australische, Britse en Amerikaanse schepen onder zijn leiding.
De onderneming eindigde in een drama. Aan Nederlandse zijde sneuvelden meer dan duizend marinemensen en van de overige geallieerden nog eens 1200 militairen. De Japanners verloren slechts tien man. Door deze overwinning konden de Japanners Nederlands-Indië binnenvallen.