Fout ontdekt in neutrino-proef
Europese onderzoekers hebben een technische fout ontdekt in het experiment waarvan de uitkomst was dat deeltjes sneller dan het licht gingen.
Afgelopen september maakte de Europese Organisatie voor Kernonderzoek (CERN) de resultaten bekend van een onderzoek waarbij neutrino's (minuscule deeltjes) van Genève ondergronds naar l 'Aquila werden gestuurd. De reis van 732 kilometer werd 60 nanoseconden sneller afgelegd dan het licht.
Wetenschappers in de hele wereld konden de resultaten nauwelijks geloven omdat daarmee de relativiteitstheorie van Albert Einstein onderuit werd gehaald. Die theorie gaat ervan uit dat niets sneller gaat dan het licht.
Glasvezelverbinding
Een woordvoerder van CERN maakte vandaag bekend dat wetenschappers een fout hebben ontdekt in het GPS-systeem dat de aankomst van de deeltjes registreert. De glasvezelverbinding tussen het GPS-systeem en de computer die de informatie opslaat, werkte niet goed.
CERN zal het neutrino-experiment dit jaar herhalen met een betere glasvezelverbinding. Dan moet blijken of de deeltjes zich gewoon aan de lichtsnelheid houden.