Patiënt bezuinigt op diëtist
Nu patiënten de diëtist zelf moeten betalen, is het aantal consulten met de helft gedaald. Ernstig zieke patiënten met voedingsproblemen en mensen met overgewicht zien ervan af omdat de voedingsadviezen sinds begin dit jaar niet meer in het basispakket van de ziektekostenverzekering zitten. Dat zegt de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD).
Een deel van de diëtistenzorg wordt vanuit aanvullende verzekeringen nog wel vergoed. De vergoedingen variëren afhankelijk van de verzekeraars en de uitgebreidheid van de aanvullende verzekering.
Vorige week ging de grootste diëtistenorganisatie van het land failliet. Liv Voeding- en Leefstijladvies in Sneek moest ermee stoppen als gevolg van de bezuinigingen. 125 mensen zijn daardoor hun baan kwijt. Ook andere grote organisaties van diëtisten zien de toekomst somber in.
Patiënten die geen goed voedingsadvies krijgen, komen vaker bij de huisarts, gebruiken meer medicijnen en lopen een verhoogde kans dat ze moeten worden opgenomen in een ziekenhuis, verzorgings- of verpleeghuis.
Meer kosten
Volgens de NVD ziet minister Schippers van Volksgezondheid over het hoofd dat verwijzing naar een diëtist een medische reden heeft. De vereniging verwacht dat de bezuinigingen op den duur alleen maar tot meer kosten zullen leiden.
De minister zegt dat ze de beslissing goed heeft afgewogen. Door mensen zelf te laten betalen voor de diëtist, kunnen dure medische ingrepen nog wel worden vergoed, laat ze weten. Daarnaast wordt de diëtist altijd nog vergoed als die onderdeel uitmaakt van een bredere behandeling, bijvoorbeeld voor diabetes of COPD.