NOS NieuwsAangepast

Griekenland zegt ja, en nu?

Door economieverslaggever Eva Wiessing

Op de internationale financiële markten is met opluchting gereageerd op de stemming gisteravond in het Griekse parlement. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt openden in de plus. Een ruime meerderheid van de Griekse parlementariërs ging akkoord met de nieuwste bezuinigingsplannen. Een chaotisch faillissement van Griekenland is afgewend. Tot zover het goede nieuws.

Want Griekenland is er nog lang niet. Dat werd gisteravond wel duidelijk. De branden en vernielingen in Athene trekken nu alle aandacht, maar veel bedreigender voor het hervormingsproces is de enorme vreedzame demonstratie die aan de rellen voorafging. Het was een van de grootste demonstraties in deze crisis van gewone Grieken. Dat voorspelt weinig goeds voor de verkiezingen die nog altijd op de rol staan voor april.

Hervormingen niet te verkopen

Politiek zijn de bezuinigingen en hervormingen nauwelijks meer te verkopen. Die komen neer op weer een flinke korting op de lonen en pensioenen en het ontslag van 15.000 ambtenaren. De maatregelen zouden de Griekse producten goedkoper moeten maken in het buitenland, waardoor de economie weer zou gaan groeien. Maar de meeste Grieken denken dat hun leven alleen maar zwaarder wordt. Sinds de crisis is de werkloosheid verdubbeld. 500.000 Grieken verloren hun baan.

De parlementariërs van de twee grote regeringspartijen werden door hun leiders onder grote druk gezet om voor het hervormingsplan te stemmen. Toch stemden 43 parlementsleden tegen of onthielden zich van stemming. Ze werden na de stemming uit de fractie van hun partij gezet.

Tegenzin

Wie 'ja' stemde, deed dat niet van harte. Zelfs de leider van de conservatieve regeringspartij, Antonis Samaras, liet zijn tegenzin duidelijk blijken. "Ik roep u op om voor de maatregelen te stemmen zodat we de kans krijgen om verder te onderhandelen en het beleid dat ons wordt opgelegd te wijzigen", zei Samaras vlak voor de stemming. Dat geeft weinig vertrouwen in de snelle uitvoering van alle pijnlijke maatregelen.

Woensdag beslissen de ministers van Financiën van de eurolanden of Griekenland nu in aanmerking komt voor een nieuwe noodlening van 130 miljard euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl