NOS NieuwsAangepast

Maleisië stuurt Saudiër terug

Maleisië heeft een Saudische journalist uitgeleverd die in eigen land wordt beschuldigd van het beledigen van de profeet Mohammed. Hij kan in Saudi-Arabië de doodstraf krijgen.

De 23-jarige Hamza Kashgari plaatste vorige week, vlak voor de verjaardag van de profeet, drie tweets: "Op uw verjaardag zal ik zeggen dat ik hield van de rebel in u, dat u altijd een inspiratie voor mij bent geweest en dat ik niet van de halo's van goddelijkheid om u heen houd. Ik zal niet voor u bidden."

"Op uw verjaardag zie ik u overal. Ik heb aspecten aan u fantastisch gevonden, andere heb ik gehaat. En er is veel wat ik niet begrijp."

"Op uw verjaardag zal ik niet voor u buigen. Ik zal uw hand niet kussen. Integendeel, ik zal u een hand geven, zoals gelijken dat doen. Ik zal naar u lachen zoals u naar mij lacht. Ik zal tegen u praten als tegen een vriend."

Amnesty International

Nadat hij ruim 30.000 reacties op zijn tweets had gekregen en meerdere malen met de dood was bedreigd, vluchtte Kashgari naar Maleisië.

Bij aankomst in Maleisië werd hij vastgezet. Amnesty International riep de autoriteiten in Kuala Lumpur vrijdag op om Kashgari niet uit te leveren, maar daar is dus geen gehoor aan gegeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl