NOS NieuwsAangepast

Verhagen wil overname NedCar

Minister Verhagen van Economische Zaken gaat op zoek naar overnamekandidaten voor autofabriek NedCar in Born. Hij zegt dat Mitsubishi het bedrijf voor het symbolische bedrag van 1 euro wil verkopen aan een koper die ook het personeel overneemt. Dat moet dan wel binnen een jaar gebeuren.

Geen staatssteun

Verhagen kan nog geen duidelijkheid geven over het aantal arbeidsplaatsen dat behouden kan blijven. De Limburgse automaker Nedcar hoeft niet te rekenen op staatssteun. "Je kan een bedrijf niet met subsidies overeind houden". In Frankrijk gaf de overheid de autoindustrie wel staatssteun, maar zonder succes. Volgens Verhagen ben je dan belastinggeld kwijt en uiteindelijk gaat de fabriek toch failliet.

Eind deze maand gaat hij naar Japan om met de top van Mitsubishi te overleggen over de verkoop binnen een jaar. De minister zal ook aandringen op een goed sociaal plan, voor als het niet lukt het bedrijf te verkopen. Daarin moet bijvoorbeeld bijscholing van personeel worden geregeld.

Vertrouwelijk overleg

De Tweede Kamer wil met spoed duidelijkheid over de toekomst van de 1500 personeelsleden van NedCar. CDA, VVD, PVV en PvdA willen dat er een vertrouwelijk overleg komt met het kabinet, provinciale bestuurders en de ondernemingsraad.

Tijdens dat overleg moet in kaart worden gebracht welke toekomstmogelijkheden er nog zijn voor de Limburgse autofabrikant. Daarna kan een openbaar debat worden gehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl