DNB wil banken niet splitsen
De Nederlandsche Bank is tegen een splitsing van banken in nutsbanken en zakenbanken. Bij zo'n splitsing worden hypotheken, spaargeld en financiering van kleine bedrijven in een nutsbank ondergebracht. De rest van de bezittingen, zoals leningen aan multinationals en handelsfinancieringen, komen bij een zakenbank terecht.
De splitsing van banken is een van de aanbevelingen van commissie-De Wit, die naar aanleiding van de kredietcrisis het financiële stelsel onderzoekt. In het geval van een scheiding zouden huishoudens en kleine bedrijven niet getroffen worden als er met het risicovollere zakengedeelte van de bank iets mis gaat.
Handelsnatie
Volgens Jan Sijbrand, directeur toezicht van DNB, zijn er moeilijk beleggers te vinden die een 'zakenbank pur sang' willen financieren. "Het is een onmogelijke structuur, zegt hij in het Financieele Dagblad. In een dergelijk systeem zijn er dan enkele veilige nutsbanken en een moeilijk te financieren restbank. Dat moet je absoluut niet doen."
Sijbrand denkt dat een splitsing in sommige landen wel kan werken, maar voor een "handelsnatie als Nederland" vindt hij de maatregel ongeschikt.
Bankiers tegen
Afgelopen dinsdag bleek bij een speciale hoorzitting in de Tweede Kamer al dat bankiers een dergelijke splitsing niet zien zitten. Zij denken dat het niet goed is voor de Nederlandse economie en het bedrijfsleven. DNB valt de banken nu dus bij.
Een woordvoerder van DNB benadrukt dat er sinds de kredietcrisis nieuwe wetgeving en strengere eisen voor kapitaalbuffers zijn opgesteld. Ook heeft DNB het toezicht in de tussentijd verscherpt. Dat alles zou de risico's al voldoende beperken.
In het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten wordt er over vergelijkbare plannen gesproken.