Er kan véél meer met open data dan naar de wc
Een app waarmee je kunt zien waar het dichtstbijzijnde toilet is heeft de publieksprijs van Apps voor Nederland gewonnen. De wedstrijd is bedoeld om makers van applicaties voor smartphones op een slimme manier gebruik te laten maken van open overheidsdata. Het gaat om gegevens die uiteen kunnen lopen van bijvoorbeeld boeken tot wetenschappelijke artikelen en kaarten.
De bedenkers van de toilet-app, vier studenten bedrijfskunde, kregen een prijs van 1.500 euro. Minister Verhagen (Economische Zaken) kondigde hierbij ook aan dat er vanaf volgend jaar een jaarlijkse Nationale App Prijs zal worden uitgereikt. Hier kan de winnaar al snel 12.500 euro binnenslepen. De winnaar van deze editie was Vistory, een app die tijdens een stadswandeling historische beelden kan oproepen.
Data
Er zijn al meerdere apps die gebruik maken van overheidsdata. De bekendste zijn Buienradar en Carspotter. Volgens minister Verhagen heeft de overheid een schat aan informatie voor gebruik in apps en is er nog veel meer mogelijk. "Wij stellen die data zoveel mogelijk gratis ter beschikking. Ik hoop dat provincies en gemeenten dit voorbeeld snel volgen.''
Rommel
Lex Slaghuis van Hack de Overheid, een organisatie die zich sterk maakt voor meer open data bij overheden, vindt de appwedstrijd een goede stap, maar zegt dat Nederland nog wel enorm achter loopt op het gebied van open data. "Er zijn nu in 1,5 jaar tijd ongeveer 250 datasets online gezet, terwijl dat er in Frankrijk in een paar maanden tijd 230.000 waren", zegt Slaghuis. "Wat nu online staat zijn de 'makkelijke' sets, er zit een hoop rommel tussen. Kortom, het mag wel een tandje harder in Nederland, er wordt flink getreuzeld met openbaar maken. Ze zijn bang dat er dingen misgaan als er data wordt vrijgegeven."
Goud
De Europese Commissie liet vorige maand weten dat het al haar cijfermateriaal en openbare gegevens gratis ter beschikking zal stellen aan publiek en bedrijfsleven. Europees commissaris Neelie Kroes riep toen alle regeringen in de EU op dat voorbeeld te volgen. Volgens haar zijn data "het nieuwe goud". Zij noemde net als Slaghuis Frankrijk, maar ook Groot-Brittannië en Denemarken als landen waar al vergaand overheidsdata beschikbaar is.
"In Europa is de UK wel voorloper, zij zijn ook erg transparant over criminaliteit en financiën. Er zijn nu bijvoorbeeld 400 gemeenten die hun uitgaven boven 300 pond openbaar maken en daarbij het KvK-nummer van het bedrijf geven waaraan het is uitgegeven. Dat wil Hack de Overheid ook in Nederland gaan doen. Amsterdam zou al hebben toegezegd mee te werken", aldus Slaghuis.