NOS NieuwsAangepast

Nibud: koopkracht verder achteruit

De crisis begint nu ook de portemonnee te raken. Zowel werkende als niet-werkende Nederlanders gaan komend jaar in koopkracht achteruit. Dat blijkt uit nieuwe berekeningen (.pdf) van het Nibud, het Nationaal Instituut Budgetvoorlichting.

De redenen voor de achteruitgang zijn simpel. "De inflatie is toegenomen, de premie voor de zorgverzekering is hoger dan gedacht, de brutolonen zijn minder gestegen dan aanvankelijk werd verwacht en het kindgebonden budget valt tegen", zegt Annemarie Koop van het Nibud.

Volgens de organisatie is een daling van 1 tot 2 procent in koopkracht geen uitzondering. In de praktijk komt de daling neer op een achteruitgang van enkele tientjes tot meer dan 100 euro per maand.

Minder inkomen

De zorguitgaven vallen tegen, omdat de premies meer zijn gestegen dan op Prinsjesdag was verwacht. De premie voor de basisverzekering is gemiddeld met 6 procent gestegen. Ook mensen met bijstand waarbij de werkende kinderen nog thuis wonen, gaan er fors op achteruit. Dat kan oplopen tot 30 procent.

Een groep die er eveneens niet op vooruit gaat, zijn de oudere werknemers. Tot op heden had iedereen recht op een zogenoemde arbeidskorting. Alleen mensen van 57 jaar en ouder hadden recht op een hogere korting. Maar die korting is vervallen, waardoor het inkomen terugloopt. Voor iemand van 63 jaar zou dat een inkomensachteruitgang van ongeveer 108 euro per maand kunnen betekenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl