Studentenbonden proberen stufi te redden
Studenten die vóór september vorig jaar aan een meerjarige masteropleiding zijn begonnen, behouden hun basisbeurs. Ze hoeven geen gebruik te maken van het nieuwe leenstelsel dat het kabinet als bezuinigingsmaatregel invoert. Nieuwe studenten moeten voor hun masteropleiding gaan lenen bij de overheid.
Staatssecretaris Zijlstra heeft zijn plannen nu uitgewerkt tot een wetsvoorstel dat hij naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Volgens Zijlstra betekent het plan dat uitwonende master-studenten 3200 euro per jaar meer gaan betalen voor hun studie, studenten die thuiswonen 1200 euro.
In het voorstel staat ook dat masterstudenten twee jaar minder recht hebben op een ov-kaart. Daarnaast wordt de aanvullende beurs versimpeld.
"Grootste bezuiniging ooit"
Dat de studenten die voor september vorig jaar zijn begonnen nu worden ontzien, maakt op de studentenbonden ISO en LSVb weinig indruk. Volgens het ISO moeten studenten steeds meer investeren, terwijl daar geen beter onderwijs tegenover staat. "Studeren is investeren, maar deze investering lijkt vooralsnog een wassen neus", zegt het ISO. De bond zegt dat dit vooral bètastudenten afschrikt, die vaak een meerjarige master volgen. Een uitgebreide reactie hoor je hiernaast.
De LSVb spreekt over de grootste bezuiniging sinds de studiefinanciering werd ingevoerd. "Met dit wetsvoorstel bezuinigt Zijlstra over de ruggen van studenten en op de toegankelijkheid van het hoger onderwijs", zegt voorzitter Pascal ten Have.
"Hele groepen studenten worden uitgesloten door deze keiharde bezuiniging", aldus de LSVb. "De onrechtvaardige bezuiniging op de aanvullende beurs en de ov-jaarkaart raakt de kwetsbaarste groep studenten, die hierdoor niet kunnen gaan studeren". Volgens de bond krijgen 'arme' studenten de grootste klappen. De komende tijd willen ze alles uit de kast trekken om de Tweede Kamer "te overtuigen dat dit wetsvoorstel hun stemmen niet waardig zijn."
De Tweede Kamer moet de plannen nog goedkeuren.
Door: Helen