NOS NieuwsAangepast

Applaus voor Netanyahu in Amsterdam

Door buitenlandredacteur Ernest Claassen

Aan de vooravond van zijn officiële bezoek aan Den Haag werd de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gisteravond alvast met open armen ontvangen in Amsterdam. Zijn aanhangers binnen de Joodse gemeenschap hingen aan zijn lippen in de onverwarmde Portugese synagoge. "Ik dank u voor de warme ontvangst in deze koude omgeving", zei Netanyahu.

Gevolgd door tientallen camera's en fotografen hield hij een bevlogen toespraak. Het publiek onderbrak hem regelmatig met applaus. "Ja klapt u maar, dat mag", glunderde de premier die het in veel andere landen gewend is om kritiek te krijgen.

Jeruzalem

Netanyahu verhief zijn stem voor een serie oneliners: "Ik werd vanmorgen wakker in Jeruzalem, de eeuwige en ongedeelde hoofdstad van Israël!"

Internationaal, zelfs in het Witte Huis, is veel kritiek op Israëls beleid om de Palestijnse aanwezigheid in Jeruzalem terug te dringen. Oost-Jeruzalem behoort volgens de internationale gemeenschap toe aan een toekomstige Palestijnse staat. Maar in Amsterdam kreeg Netanyahu luid applaus.

Iran

Vanzelfsprekend noemde Netanyahu ook Iran. De premier bedankte Nederland voor de steun bij de nieuwste ronde van internationale sancties tegen het regime in Teheran. "Nederland en Israël staan samen tegenover de nucleaire ambities van Iran. We mogen niet toelaten dat Iran kernwapens ontwikkelt, punt uit!"

De premier benadrukte de banden tussen Nederland en Israël. "Het Nederlandse en het Joodse volk zijn klein van omvang maar groot van geest." Hij prees Nederland dat eeuwen geleden Joodse vluchtelingen opnam die elders werden vervolgd.

"Daardoor heeft de Nederlandse taal ook veel Joodse woorden overgenomen, zoals mazzel." Maar in de loop van de 20ste eeuw raakte het geluk van de Joden in Nederland op, zei Netanyahu.

Tweede Wereldoorlog

"Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam meer dan 80 procent van de Nederlandse Joden om het leven, één van de hoogste percentages van Europa." Toch drong Netanyahu niet aan op excuses.

"Veel niet-Joden bleven aan de zijlijn staan, maar veel dappere Nederlanders stonden op. Duizenden waagden hun leven. Het Nederlandse volk kan trots zijn." In het holocaustmuseum Yad Vashem in Jeruzalem staan de Nederlanders op de tweede plaats als het gaat om de 'rechtschapen redders van de Joden', de Righteous Among The Nations.

Aan het eind van zijn toespraak vroeg hij de Nederlandse Joodse gemeenschap om steun. Israël wordt bedreigd door Iran, door Hezbollah en Hamas, zei hij. "Blijft u de waarheid aan het licht brengen, zodat er een rechtvaardige en langdurige vrede komt voor iedereen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl