'Hondenpoep is een lastige materie'
Poep op de stoep blijft een grote ergernis. In meer dan 50 procent van de gemeenten klagen burgers regelmatig over de overlast. Dat blijkt uit een onderzoek dat vandaag wordt gepresenteerd op het eerste Nationaal Symposium Hondenbeleid in Nieuwegein.
Volgens Mark de Haas, organisator van het symposium, is hondendoep een ingewikkeld probleem. "Het is een lastige materie waar drie partijen bij betrokken zijn. Dat zijn de gemeenten die het hondenbeleid voeren, dat zijn hondenbezitters die zich tegen het beleid verzetten en je hebt de mensen die in de hondenpoep gaan staan. En die kijken allemaal heel erg verschillend naar de materie."
Zelf opruimen
"Wat de gemeenten zeggen, is dat de verantwoordelijkheid bij de hondenbezitters zelf moet komen te liggen. Dat ze dus in de toekomst zelf de hondenpoep moeten gaan opruimen", zegt de organisator. Helaas zijn de hondenbezitters niet aanwezig op het symposium.
Volgens De Haas zijn de hondenbezitters daarvoor niet goed genoeg georganiseerd. "De hondenbezitters zijn vaak wel verenigd, maar dan in een bepaalde gemeente en vaak ook alleen om een standpunt in te nemen tegen het gemeentelijk hondenbeleid."
Toch gaat het op sommige plekken wel goed met de hondenpoepbestrijding. "Veel gemeenten hebben aangegeven dat ze best wel tevreden zijn over de aanpak en ook wel tevreden met de resultaten die uiteindelijk zijn geboekt, hoewel dat lastig meten is", zegt De Haas.
Desastreuze perceptie
Die lastige meetbaarheid zit vooral in de perceptie, stelt de organisator. "Je kunt een heel goed hondenbeleid hebben, maar als je dan na maanden weer eens in hondenpoep gaat staan. Ja, dan is de perceptie natuurlijk desastreus."
"Feit is", zegt De Haas, "dat een paar mensen voor ontzettend veel overlast kunnen zorgen."