NOS NieuwsAangepast

'Ik ben geen held, deed mijn plicht'

De kapitein van het gekapseisde schip Costa Concordia heeft vannacht de gevangenis verlaten. Hij is onder huisarrest geplaatst in zijn huis in Meta di Sorrento.

De kapitein, Francesco Schettino, zat sinds zaterdag vast. Hij wordt beschuldigd van doodslag en hem wordt verweten dat hij zijn schip verliet voordat de evacuatie was afgerond.

De zoekactie naar slachtoffers van het scheepsongeluk bij Italië is weer stilgelegd. Het werk van de duikers werd te gevaarlijk omdat het cruiseschip begon te bewegen. De vrees bestaat dat de Costa Concordia in veel dieper zeewater verdwijnt. Wanneer de zoekactie kan worden hervat, is niet duidelijk.

Het dodental van het scheepsongeluk staat op elf. Er worden nog meer dan 20 opvarenden vermist. Omdat de kans klein is dat er nog overlevenden worden gevonden, zal de berging van de Costa Concordia waarschijnlijk snel beginnen.

Heldendaad

Intussen vinden sommige Italianen dat er te zachtaardig met de kapitein wordt omgegaan. "Huisarrest oké, maar dan wel in een cabine van de Concordia", zou een van de reacties zijn. De officier van justitie gaat waarschijnlijk vijftien jaar eisen tegen de kapitein.

Het bewijs dat de kapitein het cruiseschip voortijdig had verlaten, werd gevonden in een opgenomen gesprek tussen de Italiaanse kustwacht en Schettino. Daarin beveelt overste De Falco de kapitein om terug aan boord te gaan om de zorg voor de opvarenden op zich te nemen. Schettino bevond zich op dat moment al in een van de reddingsboten.

Het gesprek is inmiddels de wereld rond gegaan. De Falco wordt in Italië gezien als een held. Zelf vindt hij dat overdreven. "Jemig, wat heb ik nou voor bijzonders gedaan? Ik heb enkel mijn plicht gedaan, net als ieder ander in mijn positie zou hebben gedaan die dag."

De Falco zei zeer aangedaan te zijn door het gesprek na het scheepsongeluk. Hij huilde van woede toen duidelijk werd dat zich in het schip nog mannen, vrouwen en misschien zelfs kinderen bevonden. "Ik had ze allemaal moeten redden."

Schoon genoeg

Hij wijst zelf zijn plaatsvervanger aan als held. Die zou volgens De Falco als eerste op de monitor hebben gezien dat er iets aan de hand was, omdat het cruiseschip veel te langzaam voer. Ook prijst de overste de reddingswerkers die hebben gezocht naar overlevenden.

De man heeft schoon genoeg van alle media-aandacht. "Ik heb mijn tijd nodig om te werken. Om te begrijpen wat er is gebeurd en verder te zoeken naar mogelijke overlevenden. Want dat is mijn werk, om mensen te helpen. Daarom schreeuwde ik zo tegen Schettino die nacht", aldus De Falco.

#Vadaabordocazzo

Volgens correspondent Bas Mesters is de aanvaring tussen De Falco en Schettino in Italië het gesprek van de dag. Men ziet het een beetje als de discussie tussen het Italië van het verleden en van de toekomst. "Schettino staat voor het Italië van de afgelopen tien jaar: de Italiaan die het niet zo nauw neemt met de regels, kinderachtig wegloopt voor zijn verantwoordelijkheden, gunsten verleent en vervolgens niet daar is als het moet."

Aan de andere kant was daar, volgens Mesters tot opluchting van vele Italianen, de "trotse en verantwoordelijke" kustwacht De Falco die Schettino tot de orde probeert te roepen. "Het is bijna als een stripverhaal."

Die tweedeling is ook op sociale media terug te zien, zegt Mesters. "De hashtag die op dit moment het meest wordt gebruikt is "Vada a bordo, cazzo" oftewel "Ga aan boord, eikel". Het gaat erom dat De Falco symbool staat voor hoe Italië moet gaan worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl