NOS NieuwsAangepast

Wereldberoemde rechter voor de rechter

Hij is zonder enige twijfel de beroemdste rechter in Spanje en misschien wel de bekendste magistraat ter wereld. Vanaf vandaag zit Baltasar Garzón aan de andere kant van de rechtszaal, in het beklaagdenbankje. Hij staat terecht voor het illegaal afluisteren van gesprekken tussen advocaten en hun cliënten. Het is de eerste van in totaal drie zaken die tegen hem lopen. Het lijkt vrij zeker dat Garzóns rol als rechter in Spanje is uitgespeeld door de zaken tegen hem.

Pinochet

Baltasar Garzón was al een beroemdheid in Spanje toen hij in 1998 een internationaal arrestatiebevel uitvaardigde tegen Augusto Pinochet. De oud-dictator werd tijdens een bezoek aan Londen gearresteerd en zat achttien maanden vast.

De wereld maakte kennis met de Spaanse rechter die in eigen land al heel wat vijanden had gemaakt, aan alle kanten van het politieke spectrum. Critici vinden Garzón een mediaverslaafde ijdeltuit die vooral aan zijn eigen belangen denkt.

Maar aanhangers van Garzón, zoals de Spaanse regisseur Pedro Almodóvar en mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, denken dat de aanklachten tegen hem politiek gemotiveerd zijn.

Afluisteren

In de eerste zaak beschuldigen twee zakenmannen de rechter ervan gesprekken tussen henzelf en hun advocaat te hebben afgeluisterd. Het gaat om de Gürtel-corruptiezaak, waarin kopstukken van de conservatieve Volkspartij van premier Rajoy worden beschuldigd van malversaties.

Voor het eerst moet een Spaanse rechter zich verantwoorden voor het afluisteren van verdachten, schrijft de Spaanse krant El País. Meestal worden door Justitie onterecht afgeluisterde gesprekken behandeld als vormfouten.

Franco

Een tweede zaak tegen Baltasar Garzón begint volgende week dinsdag. Dan moet de geschorste rechter van het Spaanse Hooggerechtshof zich verantwoorden voor zijn poging om misdaden onder dictator Franco te berechten. Het kwam nooit tot een rechtszaak, Garzón trok zich terug voor het zover was. Toch is er nu een proces tegen hem: volgens twee kleine, extreemrechtse organisaties ging de rechter zijn boekje te buiten en overtrad hij de amnestiewet van na de dood van Francisco Franco in 1975.

Lezingen

In een derde zaak tegen Garzón beschuldigen twee advocaten Garzón ervan een rechtszaak tegen de baas van de bank Santander te hebben laten vallen, in ruil voor een serie goedbetaalde lezingen in New York. Die waren georganiseerd door de universiteit van New York en de Spaanse bank. Garzón kreeg zo'n 160.000 euro voor die lezingen, maar zegt te zijn betaald door de universiteit van New York, niet door de bank. De universiteit bevestigt dat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl