NOS NieuwsAangepast

De Jeugd van Tegenwoordig wint Popprijs 2011

De Nederlandse rapformatie De Jeugd van Tegenwoordig heeft de Popprijs 2011 gewonnen. De prijs werd zaterdagavond uitgereikt op Popfestival Noorderslag in Groningen.

Volgens juryvoorzitter Hans Kosterman weet de band zich steeds te vernieuwen. "Platte grappen resoneren in diepere gedachten", aldus de jury. De band werd, zoals gebruikelijk na de uitreiking van de prijs, door het publiek getrakteerd op een bierdouche.

Hits

De Jeugd van Tegenwoordig werd in 2005 bekend met het nummer Watskeburt?! Rappers P. Fabergé, Vieze Fur en Willie Wartaal en hun vaste producer Bas Bron scoorden met dit nummer, waarin ze zelfbedachte woorden gebruikten, een nummer 1 hit. Al snel ze stonden in het voorprogramma van Snoop Dogg in Ahoy en in hetzelfde jaar speelden ze ook op Lowlands.

Met het nummer 'Voorjekijkendoorlopen' behaalde de band een primeur, door als eerste Nederlandse band een nummer als ringtone uit te brengen en pas daarna als single.

In 2005 kwam hun debuutalbum 'Parels voor de zwijnen' uit, gevolgd door de albums 'De machine' (2008) en 'De lachende derde' (2010).

Prijzen

In 2008 won De Jeugd van Tegenwoordig een MTV-Award voor Beste Nederlandse/Belgische Act en in 2009 stond de band op Pinkpop en op het Belgische muziekfestival Rock Werchter. In 2011 kregen ze de 3FM Award voor Beste Artiest Hiphop en Beste Single.

Andere bekende nummers van De Jeugd van Tegenwoordig zijn Ho Ho Ho (met Katja Schuurman), Hollereer, Sterrenstof en Get Spanish.

De Popprijs werd vorig jaar gewonnen door zangeres Caro Emerald. In de jaren daarvoor ging de prijs naar Kyteman (2009), De Dijk (2008), Armin van Buuren (2007) en Spinvis (2006).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl