NOS NieuwsAangepast

Kritiek van onderwijs en politie op SCP

Vanuit de politie en het onderwijs is kritisch gereageerd op het rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), waarin staat dat de gestegen overheidsuitgaven niet tot betere resultaten hebben geleid.

Voorzitter Ton Duif van de Algemene Vereniging van Schoolleiders zegt dat het rapport gebaseerd is op boterzachte argumenten. De kwaliteit van het rapport noemt hij verbijsterend.

Duif vindt het onjuist dat het SCP zijn conclusies vooral baseert op de scores van de Citotoets. "Cito meet maar een heel beperkt deel van het onderwijsresultaat. Alle andere aspecten blijven buiten beschouwing."

Ook gaat het SCP volgens Duif voorbij aan de conclusies van de onderwijsinspecties dat het onderwijs juist beter is gaan presteren. "Dit rapport doet heel veel mensen zwaar tekort. We moeten ons niet in de put praten."

Strengere eisen

Ook Boris van der Ham, onderwijsspecialist van D66, is niet overtuigd door de conclusies van het SCP. Het extra geld dat naar het onderwijs gaat, is volgens hem niet weggegooid. "We betalen onderwijzers nu beter, we zitten in betere gebouwen."

D66 heeft de afgelopen jaren gepleit om veel meer in het onderwijs te investeren. Het SCP-rapport gaat volgens Van der Ham niet in op bezuinigingen die al zijn ingevoerd en dat scholen steeds meer taken moeten uitvoeren. Net als Duif vindt Van der Ham dat de scores van de Citotoets niet genoeg zijn om de resultaten van het basisonderwijs te meten.

Criminelen

De politiebond ACP vindt het rapport "te kort door de bocht". Successen die de politie heeft geboekt, zijn volgens voorzitter Van de Kamp niet meegenomen. Zo blijven de resultaten in de opsporing van financiële criminelen buiten beschouwing.

"Ook wordt het preventieve werk van wijkagenten niet genoemd, net als andere inspanningen van de politie om de rust in de wijk en de samenleving te bewaren."

Daar komt bij dat de politie veel meer werk heeft gekregen door bureaucratische taken, onder meer door Europese regels, zegt Van de Kamp. "In onze berekening heeft dat de afgelopen twee tot drie jaar 1400 formatieplaatsen gekost."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl