NOS NieuwsAangepast

Voicemail bepaalt lot Wulff

Door buitenlandredacteur Achille Prick

De Duitse bondspresident Christian Wulff vecht nog steeds om in zijn ambt te blijven. Alles lijkt nu af te hangen van een voicemailbericht dat hij heeft ingesproken op de telefoon van Kai Diekmann, de hoofdredacteur van de boulevardkrant Bild. Duitsland vraagt zich af: wie spreekt de waarheid?

De hele affaire rond de bondspresident begon rond een discutabele financiering van zijn privéwoning toen hij nog minister-president was van de deelstaat Nedersaksen. Inmiddels gaat het vooral over zijn houding tegenover de media.

Toen Wulff er eind vorig jaar lucht van kreeg dat Bild iets wilde publiceren over de financiering van zijn woning, ontplofte de bondspresident. Op hoge toon belde hij Kai Diekmann, de hoofdredacteur van Duitslands grootste krant. Volgens Diekmann zou Wulff gedreigd hebben met een "oorlog tegen de krant" en "juridische stappen" als Bild niet zou afzien van publicatie.

Interview

Gedwongen door alle kritiek gaf Wulff eerder deze week een interview aan de Duitse zenders ARD en ZDF. Daarin zei hij onder meer dat hij slechts had gevraagd of de publicatie een dag kon worden opgeschoven. Wulff wilde zo tijd hebben om aanvullende informatie voor het artikel te verschaffen.

Direct na de uitzending liet Bild weten dat dat niet klopt. Wulff zou de hele publicatie hebben willen tegenhouden. Een doodzonde voor een bondspresident die juist de belichaming moet zijn van Duitse integriteit en democratische waarden. En daar moeten de media een onafhankelijke rol in spelen. Daar zijn de Duitsers zich, met hun geschiedenis, extra bewust van.

Telefoontje

Hoofdredacteur Diekmann stelde Wulff voor om de tekst van het voicemailbericht te publiceren, maar dat wil Wulff niet. Volgens de president is dat telefoontje iets tussen hem en Diekmann. Bovendien heeft hij zijn excuses aangeboden voor zijn verbale uitval en die excuses zijn geaccepteerd. Daarmee is wat Wulff betreft de kous af.

De vraag is nu wat Bild doet. Steeds meer commentatoren en politici roepen Wulff op om wel in te stemmen met publicatie van het mailbericht. Dat zou ook passen bij de belofte die hij deed in het televisie-interview: totale transparantie.

Vooralsnog ziet Bild af van publicatie, al zijn er nu weer andere media die zeggen delen van het bericht te kennen. Daaruit zou blijken dat Wulff inderdaad gevraagd heeft om de publicatie te verschuiven, opdat hij kon reageren. Open blijft of hij daarnaast, in andere delen van het bericht, dreigt met stappen tegen Bild als die tot publicatie overgaat.

Vertrouwen

Intussen verlangt de oppositie in de Bondsdag dat bondskanselier Angela Merkel haar mening geeft over de kwestie. Zij heeft zich in 2010 sterk gemaakt voor de benoeming van Wulff tot president. Merkels woordvoerder liet vanochtend weten dat Merkel nog steeds het volste vertrouwen in Wulff heeft en dat zijn optreden op televisie een ongekend staaltje van transparantie was. ''De bondskanselier heeft veel respect voor Christan Wulff als persoon én Christian Wulff als de president'', aldus Merkels woordvoerder.

De bondskanselier hoopt dat de affaire snel naar de achtergrond verdwijnt. Volgende week staan de Franse president Sarkozy en de Italiaanse premier Monti alweer op de stoep voor belangrijkere zaken: de eurocrisis.

Uit een ARD-enquête blijkt dat een meerderheid van de bevolking de bondspresident een tweede kans gunt. Zolang dat zo blijft, zal Merkel zich rustig houden en kan Wulff blijven zitten. Maar dan wel in de wetenschap dat er ergens een voicemailbericht is waarmee Wulff mogelijk meteen gedwongen kan worden op te stappen.

Gruwel

Het ambt van de bondspresident ligt in de handen van boulevardkrant Bild. Een gruwel voor veel commentatoren die er nog maar eens op wijzen dat de macht van een bondspresident afhangt van zijn geloofwaardigheid. En de geloofwaardigheid van Wulff is de afgelopen dagen op zijn minst licht beschadigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl